Hlavní obsah

Mění se pravidla oprav v bytech

Právo, svj

Od začátku ledna začalo platit nařízení vlády, kterým se zpřesňují poměrně obecná ustanovení nového občanského zákoníku o placení drobných oprav v bytě a hrazení nákladů na jeho běžnou údržbu. To má mít na starosti nájemník. Až nynější nařízení vlády mu však určuje konkrétní práce a stanovuje cenový strop za tyto opravy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jde například o čištění podlah, obkladů či odpadu, ale i malování nebo tapetování. Mezi drobné opravy, které musí platit nájemník, patří například opravy klik, zámků, elektrických vypínačů, vodovodních baterií nebo podlahových krytin.

Náklady nájemníka na jednu opravu nesmí být přitom vyšší než 1000 korun. Částku přesahující tuto hranici doplatí majitel bytu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vládní nařízení také stanoví roční limit nákladů na drobné opravy nájemníka, a to na 100 korun na čtvereční metr podlahové plochy bytu.

Například nájemník v bytu o rozměrech 50 metrů čtverečních (podlahová plocha sklepů, balkónů a lodžií se počítá jednou polovinou) tak musí za drobné opravy v kalendářním roce vydat ze své kapsy pouze pět tisíc korun.

Anketa

Platíte si v bytě opravy?
Ano, i větší zásahy
80 %
Ano, ale jen ty drobné
12 %
Ne, dohaduji se s vlastníkem
2,3 %
Žádné opravy neprovádím a ani je nemám v plánu
5,7 %
Celkem hlasovalo 2012 čtenářů.

Reklama

Související články

Nájemníci si za opravy v bytech připlatí

Lidé žijící v nájemních bytech musí počítat s tím, že se od nového roku budou podílet na nákladech za běžnou údržbu bytu a drobné opravy. Ročně přitom může jít...

Výběr článků

Načítám