Hlavní obsah

V posledních dvou letech dostal pokutu každý druhý Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovina obyvatel Česka zaplatila v posledních dvou letech alespoň jednu pokutu. Většina z nich se týkala dopravních prohřešků, ovšem výjimkou nebyly ani sankce za nezaplacené složenky, jízdu načerno či pozdě vrácené knihy do knihovny. Průměrně lidé museli z kapsy nedobrovolně vydat 500 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zjistil to průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit mezi více než pěti sty respondenty.

Nejčastější provinilci? Řidiči

„V Česku jsou nejčastěji pokutovaní řidiči. Více než pětina lidí přiznává, že měla problémy u řízení či parkování a musela platit pořádnou pokutu,“ uvedl Michal Kozub, ze společnosti Home Credit.

Zhruba jeden člověk z deseti už někdy dostal upomínku k splátkám hypotéky nebo úvěru, každý sedmý pak pykal za zpoždění u plateb za telefon a internet.

„Hříšníky ale najdeme i mezi lidmi, kteří si půjčují knihy a DVD nebo jezdí načerno,“ doplnil Kozub.

Pokuta 50, ale i několik tisíc korun

V průměru přijde Čechy jejich chyba na pět set korun. Milosrdnější jsou půjčovny, kde se poplatek za zapomenutou knihu pohybuje do 50 korun, většinou ale výše pokuty představuje mnohem vyšší zásah do rozpočtu. Vysoké bývají například sankce spojené s upomínkou za opožděnou splátku úvěru či hypotéky, pohybují se kolem tisícovky.

Zodpovědné společnosti výšku upomínek obvykle nastavují tak, aby motivovaly splácet, ale nebyly přehnané.

„Na druhou stranu jsou i poskytovatelé úvěrů, kteří počítají i s tím, že je člověk tvor omylný. To, že splátku neposlal, přičítají třeba roztržitosti či zapomnětlivosti, a první upomínku proto posílají zadarmo,“ upozornil Kozub.

Okolo tří tisíc pak musí zaplatit provinilci, na které se zaměří úřady kvůli nezaplaceným daním či jiným prohřeškům. Špatné parkování v průměru vyjde na tři stovky, jiný dopravní přestupek na pět set korun.

Lidé většinou pokuty platí hned

Většina Čechů, jakmile se o pokutě dozví, uzná svou chybu a požadovanou částku okamžitě zaplatí. Tvrdí to skoro dvě třetiny dotázaných. Čtvrtina lidí placení sice odloží, ale přesto respektuje termín splatnosti. Skoro každý desátý dotázaný to však nechá buď na poslední den, platbu promešká, nebo dokonce nezaplatí vůbec.

Jeden ze tří Čechů si je sice při placení své chyby vědom, zároveň však výši pokuty považuje za naprosto přehnanou. Přesto mezi respondenty převažoval spíše smířlivý postoj.

„Více než dvě pětiny z těch, kteří byli vyzváni, aby za svůj prohřešek zaplatili, ví, že udělalo chybu a výši částky vidí jako adekvátní,” uvedl Kozub. Dokonce osm procent lidí se domnívá, že  poplatek za jejich chybu je příliš nízký a odpovídající trest by měl být citelnější.

Pokuty lidé hradí s časovou rezervou

Člověk, který musí vydat peníze, si dá obyčejně pozor, aby k sankci nepřibyly další upomínky. Lidé proto posílají peníze za pokuty s dostatečným předstihem. Ať už se jedná o poštovní poukázku nebo bankovní převod, Češi platbu zajistí týden nebo minimálně tři až pět dní předem. U převodu to tak dělají zhruba dvě třetiny lidí, v případě složenek dokonce více než čtyři pětiny.

Jednorázový bankovní převod je metodou, kterou provinilci při platbě pokuty volí nejčastěji, zmínily ho tři pětiny dotázaných.

Anketa

Dostali jste v posledních dvou letech nějakou pokutu?
Ano a ne jednu
24 %
Pouze jednu
15,3 %
Ne
60,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 888 čtenářů.

Reklama

Související články

Sankce za pozdní splátky dostanou strop

Nový zákon o úvěru, který připravilo ministerstvo financí (MF), má lépe chránit běžné spotřebitele před neetickými praktikami poskytovatelů půjček a zároveň...

Výběr článků

Načítám