Hlavní obsah

Češi dost riskují, v peněžence nosí i platební karty a doklady

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní statistiky varují - za prvních osm měsíců letošního roku bylo zjištěno více než osm tisíc kapesních krádeží. Nepozorní Češi kromě hotovosti přicházejí i o platební karty a doklady. V peněžence je společně s penězi totiž nosí čtyři pětiny z nás.

Foto: Profimedia.cz

Každý měsíc dojde v průměru k tisícovce kapesních krádeží.

Článek

Ukázal to průzkum Raiffeisenbank, který provedla agentura NMS Market Research.

Policie doporučuje nosit platební kartu a osobní doklady odděleně od peněz. Jenže touto radou se řídí pouze pětina dotázaných. Naštěstí s věkem se opatrnost lidí zvětšuje. Zatímco drtivá většina mladých do 24 let (98 procent) nosí platební kartu a doklady společně s penězi, mezi lidmi ve věku 55 až 64 let jsou to jen dvě třetiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pokud vám kartu někdo ukradne, okamžitě ji zablokujte. V takových případech jde opravdu o čas. Telefonní číslo pro blokaci byste proto určitě měli mít neustále u sebe,“ upozornila Romana Lantorová z Raiffeisenbank.

Zneužití totiž hrozí především u bezkontaktních platebních karet, kdy u částek do 500 korun nemusíte při placení zadávat PIN.

V hotovosti Češi moc peněz nenosí

Naprostá většina lidí má pochopitelně své peníze schované v peněžence. V průzkumu to potvrdilo devět z deseti žen a tři čtvrtiny mužů. Další zhruba čtvrtina dotázaných mužů pak hotovost strčí jen tak do kapsy nebo nosí zvlášť mince a bankovky.

Také čtvrtina mladých lidí ve věku do 24 let má peníze volně po kapsách, v batohu či kabelce.

Lidé u sebe ale velké peníze nenosí, většina (71 procent) má v peněžence částku v rozmezí 200 až tisíc korun. Více než dva tisíce nebo i více než pět tisíc korun s sebou nosí častěji obyvatelé malých obcí do tisíce obyvatel.

„Je to logické. Na malých vesnicích nejsou bankomaty a lidé zde zpravidla nemohou platit kartou, proto musí disponovat větší hotovostí,“ uvedla Lantorová a doplnila: „Naproti tomu na mladé generaci je jasně vidět, že si už naprosto zvykla na používání platebních karet a hotovost u sebe zbytečně nenosí. Celá polovina lidí ve věku do 24 let má podle našeho průzkumu v peněžence jen 200 až 500 korun.“

V peněžence lidé nosí i šupiny či kondomy

Kromě peněz, platebních karet a dokladů se v českých peněženkách nejčastěji najdou věrnostní karty a vizitky. Fotografie svých blízkých u sebe nosí spíše ženy než muži (55 procent žen, 36 procent mužů).

Z průzkumu vyplynulo i to, že ženy jsou pověrčivější než muži – téměř třetina z nich totiž v peněžence nosí rybí šupiny (u mužů je to 18 procent dotázaných). Ženy také u sebe mnohem častěji nosí náplasti a léky (27 procent žen, 10 procent mužů).

V peněženkách mladé generace pak najdeme i kondomy (18 procent mladých lidí, navíc muži téměř třikrát častěji než ženy).

Za nové doklady zaplatíte

Podle průzkumu Češi u sebe velké částky nenosí. Pokud o peněženku přijdou, mnohem větší starosti jim pak může způsobit právě ztráta dokladů. Vyřízení nových totiž stojí nejen čas, ale i peníze.

Například na nový občanský průkaz si počkáte měsíc a zaplatíte sto korun. Také za řidičský průkaz zaplatíte 50 korun, pokud si na něj počkáte zhruba 20 dnů, nebo 500 korun a průkaz dostanete do pěti dnů.

Ve hře je pochopitelně i možnost, že zloděj odcizené doklady zneužije. Případy, kdy si podvodníci na cizí doklady půjčili statisíce, rozhodně nejsou ojedinělé. Proto na nic nečekejte a odcizené osobní doklady ihned nahlaste na policii.

„Před finanční ztrátou vás ochrání i pojištění pro případ zneužití platební karty,“ doplnila Lantorová.

Anketa

Kde s sebou nosíte doklady či platební karty?
V peněžence společně s penězi
77,2 %
Ve speciálním pouzdře na karty a doklady
19,5 %
V kapse bundy či kalhot
2 %
Volně v kabelce či batohu
1,3 %
Celkem hlasovalo 5820 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám