Hlavní obsah

Seniora stihla mrtvice, když kupoval chatu. Majitelku ani realitku to nezajímá, musel se vyplatit

Právo, Jindřich Ginter

V obchodu s nemovitostmi vládne někdy mezi prodávajícími, kupujícími a realitkami až hyenismus. Nejsou to přitom jen obří kauzy, kdy desítky lidí přijdou bez jakékoliv satisfakce o vše, když jim advokát zpronevěří peníze za jejich domy a byty a poškození mají ještě bez pardonu platit tisíce za daň z převodu nemovitosti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Kupujícího stihla v den podpisu mrtvice na schodech v metru, má zasažený mozek. S realitkou ani s majitelkou to nehnulo.

Článek

Jedná se i o situace, jež se točí kolem složených záloh za koupi nemovitosti. Jenže z nějakého důvodu, často nezaviněného kupujícím, se transakce neuskuteční, a přesto je na něm nevybíravě tato záloha vymáhána nebo mu propadne.

Přes právníky obratně sepsanou smlouvu a literu zákona totiž nejede vlak. V takových případech, kdy jde o jednotlivce, soudy většinou věc příliš nezkoumají, víceméně automatizovaně raz dva odklepnou exekuční titul, a ten je pak strašákem nad strašáky. Právo již v minulosti opakovaně popsalo takové situace, kdy realitka klientovi, například kupujícímu byt z exekuce, sebrala mnohatisícovou zálohu, i když klient dluhy na bytě zaplatil a z koupě sešlo nikoliv jeho zaviněním.

Reportér Práva se nyní seznámil s dalším případem, kdy se z nemilosrdného chování realitky a prodávající dělá nevolno, byť, pravda, dle smlouvy je vše v naprostém pořádku. Jen aby se manželé nedostali do exekuce, museli se prodávající straně a realitce de facto vyplatit. Přitom vlastně za nic. S prodávající nepohnula ani okolnost, která přitom může dříve či později potkat každého.

Rezervace: 80 tisíc korun bez storna

Devětapadesátiletá paní Jana s o tři roky starším manželem, již důchodcem, z pražských Modřan se letos rozhodli koupit si chatu ve Štěchovicích. Snili o tom, že si tam na stará kolena užijí klidu. Podepsali smlouvu o rezervaci, která je spojená s poplatkem (zálohou) ve výši 80 tisíc korun.

V podstatě pár hodin před podpisem finální kupní smlouvy ale manžela stihla na schodech v metru mrtvice. Nejen, že částečně zasáhla mozek, ale ještě se zle potloukl a nyní se v podstatě bez asistované péče dlouhodobě neobejde.

V mžiku život naruby

„V tu ránu jsem měla jiné starosti. Bylo jasné, že z koupě chaty musí sejít, i když jsme si ji tak moc přáli. Manžel se ocitl v nemocnici. Požádala jsem realitku o odpuštění rezervační zálohy, ale tam se mi vysmáli, ať se zkusím dohodnout s prodávající,“ vzpomíná smutně paní Jana.

Realitka přitom patří mezi první pětici největších realitních sítí u nás, slibující vstřícný, individuální přístup ke každému klientovi, přičemž odpuštěním zálohy v takové mimořádné situaci by si její šéfové jistě neohrozili výplatu bonusů na konci roku. A chata by si jistě brzy našla jiného kupujícího.

Paní Jana tedy navštívila její majitelku. „Zůstala jsem stát s otevřenými ústy, jaký hulvát se z ní vyklubal. Doslova mi řekla, že když dělám v bance, tak prachy určitě mám, tak ať to koukám zaplatit, že ona z toho má čtyřicet tisíc, a že pokud nezaplatím, dá realitka dluh do exekuce,“ popisuje paní Jana.

Prodávající ani realitku mrtvice jejího muže vůbec nezajímala. „Musela jsem to zaplatit. Smlouvu měli napsanou opravdu precizně, v podstatě tak, že na stornování té zálohy vůbec neexistovala žádná možnost. Snad ještě melou alespoň ty Boží mlýny,“ uzavřela paní Jana.

Reklama

Výběr článků

Načítám