Hlavní obsah

Skromnost a šetrnost spadly až na konec preferovaných hodnot

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skromnost a spořivost nepatří v současné době k vlastnostem, které by Čechům zajistily v životě úspěch či uznání. Stále více rodičů proto ve výchově svých potomků zrovna tyto hodnoty nepreferuje a v žebříčku morálních vlastností jsou na posledním místě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Skromnost a šetrnost se podle psychologů do dnešní doby, která staví na dravosti, tahu na branku, vůli prorazit a prosadit se, nehodí. Skromnost se tak spíše stává znakem neschopnosti či méněcennosti.

„Vedl jsem syna ke spořivosti a skromnosti. Žádné módní značkové oblečení, žádný poslední model mobilu, žádné nadstandardní kapesné. Spíše než pozitivní povahové vlastnosti se ale následně u syna projevily deprese. Ve třídě se mu smáli, že je ‚socka‘,“ svěřil se Právu osmatřicetiletý Petr.

Podmínky se mění

Zdaleka není sám. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se skromnost a šetrnost ocitla až na samém konci žebříčku morálních vlastností, které by se podle Čechů měly vštěpovat dětem. „Skromnost a šetrnost zrovna nepopisují to, co zažíváme ve společnosti a soukromém životě,“ shodují se psychologové.

„Generace, která vyrůstala a vychovávala děti v době totality, měla víceméně předem určeny určité mantinely a vzorce, různé zákazy a vzory, jak by měly děti a jejich postoje vypadat. V roce 1958 dokonce vyšla kniha Výchova dětí ke skromnosti. Generace, která dospěla v době svobody, je ale jiná, vyrůstala bez hranic a omezení. To se ale někdy projevuje v tom, že tato generace rodičů neví, jak vlastně správně děti vychovávat. Jsou na druhé straně extrému, tedy zcela bez hranic,“ říká pedagožka Helena Plechatá.

„Proto se často rodiče raději zadluží, aby dětem mohli koupit to, co mají spolužáci. Dítě si zvykne, že vše, co chce, nakonec dostane. Proto považuje skromnost za zbytečnou a šetrnost automaticky nebere,“ dodává Plechatá.

„Z pohledu životní cesty to ale není automaticky nejlepší,“ vysvětluje Plechatá. Dítě totiž podle ní není zvyklé na to, že něco nedostane, něco se mu nepodaří. Nechápe, že někdy musí omezit svá přání, uskromnit se, a to i s ohledem na rodinu.

Životní prohra?

„Automaticky to spojuje s životní prohrou, neúspěchem, stydí se před svým okolím. Na určitá omezení, uskromnění není připraveno, často jej neunese, a proto reaguje agresí, kritickými postoji nebo zhroucením,“ dadala Plechatá.

Na to, že s možným neúspěchem je třeba vždy počítat, upozorňuje i rodinný poradce František Macháček. „Neúspěch zaručeně ke každému přijde. I proto, že se v čase mění finanční hospodaření a situace rodin,“ sdělila Právu analytička Martina Hronová. Skromnost a šetrnost jako volní vlastnosti se ještě mohou v budoucnosti hodit, dodává.

Anketa

Vedete své děti ke skromnosti a šetrnosti?
Ano, v životě se jim to bude hodit
68,6 %
Ano, i když vím, že mohou mít mezi vrstevníky problémy
21 %
Ne, vložím se do toho jen občas
3,1 %
Ne, nemá to význam
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2594 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám