Hlavní obsah

Mobilní bankovnictví v Česku nefrčí, používáme ho nejméně v Evropě

Novinky, bab

Mobilní bankovnictví používají jen tři z deseti Čechů, kteří vlastní chytrý telefon nebo tablet. Řadí nás to ke státům s nejnižším podílem uživatelů mobilního bankovnictví ze sledovaných zemí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z průzkumu ING Bank ve 13 evropských zemích.

Banku v mobilu mají nejčastěji Nizozemci

Zatímco evropský průměr používání mobilního bankovnictví je 40 procent, Češi jsou v tomto ohledu pozadu – přihlásilo se k němu jen 30 procent z nich. Hůře jsou na tom už jen Rumuni, kde banku v mobilu používá dokonce jen 15 procent obyvatel.

Mezi evropské země s nejvyšším podílem lidí používajících mobilní bankovnictví patří Nizozemsko (58 procent), Velká Británie (49 procent) a Španělsko (45 procent).

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak Evropané používají mobilní bankovnictví

Své finance prostřednictvím mobilu spravuje i polovina Američanů a více než dvě pětiny Australanů.

„Češi jako národ jsou novým technologiím nakloněni a rádi zkoušejí novinky v této oblasti. Je pravdou, že jde především o mladou generaci a dále poměrně omezenou a stabilní skupinu lidí, kteří tyto technologické novinky vyhledávají. Data z průzkumu ukazují, že zbytek populace zůstává konzervativní a vystačí si s ověřenými nástroji, jako je například internetové bankovnictví,” uvedl Libor Vaníček z ING Bank.

Podle něho může být i další překážkou rozšířenějšího používání mobilního bankovnictví nedostatečné množství chytrých telefonů a tabletů ve valstnictví Čechů.

Turci jsou se smartbankingem spokojeni nejvíce

Z Evropanů, kteří mobilní aplikace bankovních domů využívají, jich více než čtyři pětiny potvrdily, že jim to usnadňuje správu financí a manipulaci s nimi.

Stejně spokojení jsou i čeští uživatelé, zatímco například v Lucembursku hodnotí mobilní bankovnictví pozitivně jen sedm z deseti dotázaných.

Naopak v Turecku je tzv. smartbanking velmi oblíbený, a spokojeno s ním je 94 procent lidí.

Anketa

Používáte mobilní bankovnictví?
Ano
32,8 %
Ne
67,2 %
Celkem hlasovalo 576 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám