Hlavní obsah

Úrok rozhoduje o výběru úvěru, přitom většina Čechů ho brzy zapomene

Novinky, bab

Češi v půjčkách stále tápou. Když si půjčují, úrok chtějí co nejnižší, pak jej ale zapomenou. Často si také nesrovnávají nabídky a zbytečně tak přeplácejí. Ukázal to průzkum Sberbank CZ.

Foto: Profimedia.cz

Výše úrokové sazby úvěru je pro Čechy zásadní.

Článek

„Je překvapivé, že téměř sedm z deseti Čechů si nepamatuje, jakou sazbu mají či měli na své půjčce, ačkoliv ji považují za jedno z nejdůležitějších kritérií při výběru. Ztrácejí tak možnost ušetřit, protože se neumí zorientovat, zda je v porovnání s aktuálními nabídkami na trhu jejich úvěr výhodný,” upozornil Roman Knaus ze Sberbank CZ.

Pokud se totiž objeví výhodnější nabídka, můžete svou stávající půjčku refinancovat. Rozdíly ve splátkách mohou pak být i několik tisíc korun ročně.

Češi jsou laxnější než Slováci

Téměř tři pětiny lidí (56 procent) chtějí znát výšku úroku spotřebitelského úvěru už na začátku při vyřizování půjčky. Naproti tomu dvě pětiny lidí preferují co nejnižší úrok, a to i za cenu, že by na schválení půjčky museli déle čekat.

Paradoxně však dvě třetiny klientů českých bank netuší, jaký úrok na svém úvěru vlastně mají. V tomto jsme ještě o trochu laxnější než Slováci, kde výši svého úroku neznají tři pětiny lidí.

Za půjčkou do své hlavní banky

Polovina Čechů si vybírá půjčku od banky, od které má již nějakou službu, ať už se jedná o běžný účet, nebo hypotéku.

Dalších 15 procent lidí si sjedná půjčku u banky, u které již mají nějakou službu a která jim půjčku aktivně nabídne. Každý sedmý člověk vybírá poskytovatele úvěru podle reklamy a osm procent lidí dá na doporučení známých či finančních poradců.

Reklama

Související články

Zbavte se úvěrů. Konsolidujte je

Pokud vám vaše úvěry, kreditky a další půjčky přerůstají přes hlavu, není nic jednoduššího než sloučit je do jednoho produktu. Nejen že získáte přehled nad...

Výběr článků

Načítám