Hlavní obsah

Stát chce bankám zatrhnout kasírování horentních sum za předčasné splacení hypoték

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí se chystá bankám zakázat účtování až desetitisícových poplatků za předčasné splacení hypotečního úvěru. Právo to zjistilo z webu ministerstva financí. Chystaný zákon o úvěrech pro spotřebitele vedle toho počítá i s přísnější regulací nebankovních poskytovatelů spotřebitelských půjček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

V EU platí od loňského února směrnice, která členským státům umožňuje sankce za předčasné splacení hypotéky zakázat. Spotřebitel má totiž podle Bruselu na předčasné splacení úvěru právo a případné odškodnění (poplatek) poskytovatele půjčky nesmí převýšit náklady, které s jejím předčasným splacením klientem má.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Chceme navrhnout, aby poplatek za předčasné splacení hypoték nebylo možné účtovat,“ sdělil Právu náměstek ministra financí Martin Pros (ČSSD). Připustil, že s vyřízením předčasného splacení úvěru bankám náklady vznikají. „O případných pravidlech kompenzací jsme připraveni diskutovat,“ dodal.

Na změny tlačí EU

EU po bankách a dalších poskytovatelích úvěrů rovněž vyžaduje transparentní poskytování informací spotřebitelům v reklamě i před sjednáním půjčky. „Klient musí získat představu o nákladech a rizicích produktu a mít srovnání s konkurenční nabídkou. Měl by se proto zavést i standardizovaný formulář předsmluvních informací,“ avizoval náměstek Pros.

Zákon, který by mohl začít platit už v příštím roce, bude podle něj také po poskytovatelích úvěrů požadovat, aby před sjednáním hypotéky posoudili schopnost klienta nabízený úvěr splácet.

Pros Právu také potvrdil, že jedna z upřednostňovaných variant návrhu ministerstva počítá s tím, že dozor nad nebankovními úvěrovými firmami by od České obchodní inspekce převzala Česká národní banka. Ta nyní v oblasti poskytování úvěrů reguluje pouze banky a družstevní záložny.

„Cílem chystané legislativy je, aby stát začal efektivně dohlížet na nejrůznější nebankovní poskytovatele úvěrů. To by mělo vést hlavně ke zvýšení úrovně jejich služeb a zastavení klamavých praktik při sjednávání půjček,“ řekl Pros.

Zpřísnění podmínek pro poskytovatele úvěrů

V budoucnu by tak měli v Česku legálně poskytovat spotřebitelské úvěry jen takové firmy a podnikatelé, kteří budou splňovat přísné podmínky z hlediska odbornosti a důvěryhodnosti a získají k tomu od regulátora patřičné oprávnění.

„Jde nám především o posílení ochrany spotřebitele a sjednocení právní úpravy pro trh poskytovatelů úvěrů,“ zdůraznil Pros.

K úpravě hypotečních i spotřebitelských úvěrů vedl loni resort ministra financí Andreje Babiše (ANO) dvě veřejné konzultace, jejichž výsledkem má být návrh nového zákona o úvěrech pro spotřebitele. Ten by měl podle Prose nahradit současný zákon o spotřebitelském úvěru a nově zahrnout právě i regulaci hypotečního úvěru a zavést jednotnou institucionální úpravu pro úvěrový trh.

Reklama

Výběr článků

Načítám