Hlavní obsah

Stále více lidí preferuje platbu kartou místo hotovostí

Novinky, bab

Většina obyvatel České republiky používá karty častěji než v roce 2013. Počet těch, kteří platební kartu využívají denně, vzrostl oproti loňskému roku o pět procent. Vyplynulo to z každoročního průzkumu Master Index, který si letos v červenci nechala vypracovat společnost MasterCard.

Foto: Profimedia.cz

Bezhotovostně lidé platí hlavně za jídlo a oblečení.

Článek

Zatímco v roce 2013 uvedlo 55 procent dotázaných, že ve srovnání s předchozím rokem používají platební kartu častěji, letos jich bylo již 57 procent.

Z těch, co vlastní bezkontaktní kartu, jich dokonce tři čtvrtiny preferují platbu kartou namísto hotovostí.

Bohatí platí kartou nejčastěji

Bezhotovostní placení je v přímé úměře k příjmu a vzdělání dotázaných a také k místu, kde žijí. Čím vyšší vzdělání, příjem a velikost města, tím více lidé využívají k placení karty. Nejvíce pak ti, kteří vydělávají mezi 30 a 50 tisíci korun měsíčně – plných 83 procent.

S výší příjmu i vzděláním stoupá také počet lidí, kteří mají v peněžence více než jednu platební kartu.

Naopak čím starší člověk je, tím méně kartu používá. S přibývajícím věkem klesá i počet karet, které lidé k placení používají – ve skupině lidí nad 60 let jich více než jednu má jen 22 procent z nich.

Pětina lidí platí kartou denně

Podle průzkumu za poslední rok výrazně vzrostla i frekvence používání karet. Zatímco v roce 2013 ji denně používalo jen 16 procent, letos je to již 21 procent.

V průměru lidé kartou platí 207 korun. Přitom jim přijde celkem normální platit bezhotovostně i částky nižší než 50 korun, zmínila to třetina dotázaných.

Bezhotovostně lidé platí hlavně za jídlo a oblečení, plných 69 procent plateb je uskutečněno právě za tyto typy zboží.

Na druhém místě jsou pak  platby na čerpacích stanicích (13 procent), na třetím pak u on-line obchodníků (pět procent). Mnohem častěji nyní platí lidé kartami i v restauracích, kavárnách a klubech – dvě procenta oproti jednomu procentu v roce 2013.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Jak často používáte k placení kartu?
Denně
28,1 %
Tři až čtyřikrát týdně
40,4 %
Zhruba jednou týdně
9,8 %
Méně často
21,7 %
Celkem hlasovalo 2989 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám