Hlavní obsah

Povinné ručení zdražuje, pojišťovny se snaží zaujmout jinak než cenou

Právo, svj

Po zdražování povinného ručení v posledních letech o to víc platí, že vhodným výběrem pojistky lze ušetřit až tisíce korun ročně. Už zhruba dva roky si připlácejí i řidiči, kteří jezdí bez nehod. Letos povinné ručení zdražilo v průměru o více než deset procent.

Foto: Milan Malíček, Právo

S novým občanským zákoníkem a zvyšováním odškodného za ublížení na zdraví by si řidiči měli začít více hlídat i výši limitů plnění. Ilustrační foto.

Článek

Pojišťovny to zdůvodňují hlavně vyšším plněním v souvislosti s novým občanským zákoníkem a povinnými poplatky hasičům.

Zatímco v roce 2013 zaplatili řidiči za roční povinné ručení na portálech s nabídkou on-line lídra na trhu pojišťovnictví Financial Solutions and Services v průměru necelých 2200 Kč, na začátku letošního podzimu to bylo už přes 2600 Kč.

„Mimo internet je nárůst ceny ještě výraznější. Zatímco v roce 2013 zaplatil klient za roční povinné ručení průměrně 2504 Kč, letos v srpnu to bylo 3224 Kč,“ sdělil Právu Martin Špaček ze společnosti Financial Solutions and Services.

Přestože některé pojišťovny zdražily od loňska dokonce opakovaně, další zvýšení základních sazeb ručení o desítky až stovky korun lze podle odborníků očekávat i příští rok.

Speciální připojištění i příspěvek na palivo

Pojišťovny se proto snaží motoristy zaujmout nejrůznějšími produktovými novinkami. Například Kooperativa začala nabízet doplňkové pojištění sportovní výbavy Prosporty. „Předmětem pojištění jsou nejen kola, lyže, sportovní nářadí či výstroj jako přilby a obuv, ale také demontovatelné nosiče – zejména tzv. rakve – a to včetně upevňovacích prvků,“ upřesnil ředitel Úseku pojištění vozidel Václav Runštuk.

Pojištění kryje riziko havárie, živlu i odcizení. Roční limit pojistného plnění je 20 tisíc až 80 tisíc Kč, spoluúčast 10 procent, minimálně 1000 Kč. Roční pojistné pro klienty Kooperativy se pohybuje od 444 Kč do 1066 Kč.

Generali nabízí motoristům k povinnému ručení Komplet, Exkluziv a limitované edici Exkluziv Plus do konce roku bonus v podobě možnosti natankovat pohonné hmoty za 500 korun na všech čerpacích stanicích, které akceptují CCS karty.

V případě povinného ručení Exkluziv Plus pojišťovna garantuje stejnou cenu po dobu tří let. „Všechny tři varianty ručení nabízejí kromě jiného nadstandardní limity krytí škod ve výši od 70 do 100 miliónů korun,“ sdělil Právu mluvčí Generali Jiří Cívka s tím, že součástí této nabídky je i pojištění střetu se zvířetem a rozšířené asistenční služby. Ty se nyní vztahují i na případy odcizení, vandalismu a přírodních živlů, zatímco standardně to je podle Cívky pouze na havárii a poruchu. Limit na odtahové služby pro ČR je nově 20 000 Kč.

Jedna nehoda bonus neohrozí

Česká pojišťovna (ČP) poskytuje v rámci autopojištění některé nadstandardní služby. „Ty jsou rozvrstveny v pěti variantách námi nabízeného povinného ručení. Výhodou jsou např. nadstandardně vysoké pojistné limity (100–150 miliónů Kč), první zaviněná nehoda bez vlivu na bonus, garance ceny na tři roky či nadstandardní zahraniční asistence,“ informoval Právo mluvčí ČP Jan Marek.

Všichni klienti podle něj mají k dispozici službu přímé likvidace (kdy škodu způsobenou na jejich vozidle vyřeší ČP za ně s pojišťovnou viníka nehody). K dispozici mají rovněž mobilní aplikaci, s níž mohou například přímo z místa nehody nahlásit vzniklou škodu.

U České podnikatelské pojišťovny (ČPP) si klienti nyní mohou volit ze tří kategorií limitů pojistného plnění pro újmy na zdraví a škody na majetku: od 35/35 mil. Kč přes 50/50 mil. Kč až do výše 111 mil. Kč. „V ceně navíc poskytujeme úrazové pojištění všech osob ve vozidle, dále službu přímé likvidace a zapůjčení náhradního vozidla. To vše bez vlivu na bonus při první pojistné události. Úplnou novinkou je připojištění skel, kdy si klient může zvolit právě takovou výši limitu, která odpovídá jeho konkrétním potřebám. V případě odcizení nebo totální škody vozidla garantujeme krytí až do výše původní pořizovací ceny vozu,“ uvedla mluvčí ČPP Renata Čapková.

V rámci segmentace tarifů ČPP zohledňuje nové kritérium – výkon motoru. To má klientovi přinést spravedlivější přístup při stanovování výše pojistného.

Wüstenrot pojišťovna zavedla jako novinku letošního podzimu úrazové připojištění dětí zdarma k povinnému ručení ProAuto se zvýšeným limitem 70/70 mil. korun.

Slavia pojišťovna od ledna nabídne svým klientům zdarma asistenční službu Basic. „Bude obsahovat například slevu na pohonné hmoty a mnoho dalších výhod, které postupně představíme,“ sdělil Právu produktový manažer autopojištění Ladislav Bělina. Inovativní službou bude podle něj možnost interaktivní konzultace s poradcem, který dokáže pomoci s výběrem nejlepší varianty pojištění a zodpovědět případné dotazy v živém videopřenosu.

Přímá likvidace škod je v kurzu

Nové autopojištění Allianz nabízí nejvyšší limit plnění na trhu (200 mil. Kč), možnost složit si svůj vlastní produkt podle jednotlivých rizik a přímou likvidaci nezaviněných škod na zdraví. „Ta jim umožní, že škodu dostanou zaplacenou přímo z Allianz a podle standardů Allianz,“ vysvětlila ředitelka úseku produktového managementu Veronika Hašplová.

„Pro nadcházející zimní období nabízíme řidičům možnost si k povinnému ručení připojistit živelní škody vzniklé na jeho vlastním vozidle. Vozidla nejvíce ohrožují sesuvy sněhu, námraza. Řešením je naše připojištění živelních škod na limit 50 nebo 100 tisíc korun, které hravě pokryjí široký rozsah běžných živelních škod,“ uvedl za ČSOB Pojišťovnu její mluvčí Petr Milata.

V asistenci může být i právník

Uniqua pojišťovna připravila v rámci asistenčního servisu novou službu Právník do auta. Ta zahrnuje právní zastoupení, asistenci při jednání s úřady nebo jinou pojišťovnou, pomoc se správním a trestním řízením při dopravní nehodě, pomoc při uplatnění nároku na náhradu škody na pojištěném vozidle, vyhotovení znaleckého posudku a mnoho dalších úkonů.

„Tuto službu Uniqua poskytuje nyní v rámci povinného ručení na rok zdarma,“ doplnila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

AXA už v červnu přišla s produktem Auto GO. „Mezi jeho hlavní výhody patří vysoká variabilita, tři limity pojistného plnění pro povinné ručení, tři varianty havarijního pojištění, pojistné až o 60 procent nižší pro řidiče s ověřeným bezeškodním průběhem, připojištění všech skel, nejen čelního, a připojištění k povinnému ručení, která klientům pomohou v případě poškození vozidla živelní událostí a při střetu a poškození vozidla zvěří,“ informoval mluvčí Karel Žyla.

Triglav pojišťovna na začátku tohoto roku připravila poměrně významnou novinku v oblasti asistenčních služeb pro vozidla nad 3500 kg. Byla rozšířena možnost sjednání asistenčních služeb o nadstandardní asistenční službu TIR Plus,“ uvedl mluvčí této pojišťovny Jan Coufal.

Hasičská vzájemná pojišťovna představí podle své mluvčí Ludmily Mončekové novinky v oblasti povinného ručení až příští rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám