Hlavní obsah

Počet seniorů s důchodem zatíženým exekucí se zdvojnásobil

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Podle České správy sociálního zabezpečení bylo v loňském roce provedeno téměř 71 tisíc exekucí na důchodech. Od roku 2007 se dokonce počet seniorů, kteří mají důchod zatížený exekucí, zdvojnásobil.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V loňském roce bylo provedeno 71 tisíc exekucí na důchod.

Článek

Většina seniorů čelících exekuci si s sebou přinesla dluhy už z produktivního věku. Exekuce se ve třech čtvrtinách případů totiž týkají čerstvých důchodců.

S odchodem do důchodu souvisí pokles příjmů

Nejčastějším důvodem zadlužení lidí v důchodovém věku je to, že nemají splaceny své dluhy ve chvíli, kdy odcházejí do penze a kdy dojde ke snížení jejich dosavadních příjmů.

„Dalším důvodem je to, že kvůli ztrátě zaměstnání požádají o předčasný důchod a opět nemají dostatečnou finanční rezervu pro případné splácení předchozích závazků. Možností, jak se senioři dostávají do finančních problémů, je také situace, kdy jsou před nástupem do důchodu dlouhodobě nezaměstnaní a finanční rezervu vyčerpají,” upozornil právník Jan Malý, ze společnosti VPI CZ, v.o.s.

Nezřídka se také stává, že se zadluží ve snaze pomoci svým dětem.

ČTĚTE TAKÉ

Senioři se do osobních bankrotů neženou

Nejčastějším způsobem úhrady závazků je pravidelné strhávání dané částky z vyměřeného důchodu. Na rozdíl od mladších dlužníků senioři své dluhy zpravidla neřeší vyhlášením osobního bankrotu.

„V roce 2013 požádalo o oddlužení 30 029 osob, seniorů mezi nimi byla jen zanedbatelná část. Senioři totiž standardně podávají insolvenční návrhy méně často než lidé do 50 let. Nejvíce lidí vyhlašujících osobní bankrot je ve věkovém rozmezí 28 až 50 let,“ popsal Malý.

Podle odborníků přitom oddlužení seniorů zpravidla bývá snazší než u lidí v produktivním věku. „U této skupiny lidí nenastává mnoho životních událostí, jako je například narození potomka, ztráta zaměstnání a podobně, které nejrůznějším způsobem zasahují do průběhu insolvenčního řízení. Jejich řízení tak většinou bez výraznějších komplikací směřuje k vyřešení finanční situace,“ vysvětlil Malý.

Anketa

Máte obavy, že budete v důchodu ve špatné finanční situaci?
Ano
87,3 %
Ne
12,7 %
Celkem hlasovalo 5578 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám