Hlavní obsah

Rodiče se rádi uskrovní, aby svému dítěti dopřáli lepší počítač či mobil

Novinky, Barbora Buřínská

Kvůli vybavení dětí technologickými přístroji se někteří čeští rodiče neváhají uskrovnit. Každý šestý rodič na sobě šetří kvůli pořízení stolního počítače, každý sedmý pak kvůli tomu, aby dítěti koupil kvalitní mobil.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče na vybavení technologickými přístroji pro děti často nešetří.

Článek

Ve výčtu přístrojů pro dítě následují tablet, kvůli jehož pořízení se omezuje osm procent rodičů, a televizor (sedm procent). Údaje vyplývají z průzkumu mezi více než 500 rodiči s nezletilými dětmi, který pro Cetelem provedla agentura Stem/Mark.

Vlastní televizor, rodiče v klidu

Televizor je velmi často vůbec prvním přístrojem, který rodiče dětem koupí. A to dokonce ještě před sedmým rokem věku.

Důvodem, proč právě televizor rodiče pořizují jako první, je podle nich to, aby se potomek mohl dívat na pohádky, aniž by se na ně museli dívat také dospělí.

Synovi jsme se nedávno k narozeninám s prarodiči složili na chytrý telefon za téměř deset tisíc korun
žena z Říčan

Po osmém roku věku pak děti nejčastěji dostávají stolní počítače a ještě před devátým rokem je rodiče vybaví mobilními telefony.

Nové přístroje dostává polovina dětí

Pro většinu rodičů není důležité, aby jejich dítě mělo nejdražší a nejmodernější vybavení. V průměru zhruba polovina dětí tak dostává přístroje již použité. Nový stolní počítač či televizor koupily podle průzkumu více než dvě pětiny rodičů, mobilní telefon pak více než polovina.

Ovšem téměř každý desátý rodič smýšlí přesně opačně a pořizuje dítěti z technologického a cenového hlediska nejlepší možné přístroje. „Používám až asi tři roky mobilní telefon, který jsem si kupovala nový za zhruba 1500 korun. Stačí mi, že telefonuje a posílá esemesky. Ovšem synovi jsme se nedávno k narozeninám s prarodiči složili na chytrý telefon za téměř deset tisíc korun,” potvrdila pro Právo výsledky průzkumu čtyřicetiletá Jana z Říčan, matka čtrnáctiletého syna.

Rodiče se pro děti i zadluží

Nejmodernější vybavení by dětem rádo dopřálo i dalších 27 procent rodičů, ale bohužel na to nemají peníze.

Více než 11 procent rodičů, kteří dítěti přinejmenším některý z přístrojů pořídili, si proto bylo ochotno vzít úvěr. Nejčastěji jej financovali úvěrem v prodejně (šest procent), dále kreditní kartou (tři procenta) či jiným typem úvěru (dvě procenta).

„Poté, co syn nastoupil na druhý stupeň základní školy, byl téměř jediný, kdo neměl kvalitní počítač. S manželem jsme tedy využili výhodné nabídky úvěrové společnosti a bez navýšení koupili počítač na splátky za 27 tisíc korun,” uvedla pro Právo pětatřicetiletá Marta z Roztok u Prahy, matka dvanáctiletého syna.

Reklama

Související články

Na děti Češi střádají ve velkém

České matky a otcové se nacházejí na čelných místech v rámci Evropy, pokud jde o spoření na jejich ratolesti, které s nimi žijí v domácnosti. Děti navíc patří...

Výběr článků

Načítám