Hlavní obsah

Spoříte mince do prasátka? Výměna za bankovky či vklad na účet vás přijde draho

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Spořit se dá různě. Někdo pravidelně posílá peníze na spořicí účet či stavební spoření, jiný ukládá bankovky do obálky. Mnozí lidé také občas hodí volnou minci do sklenice či do prasátka. Pokud patříte mezi ně, připravte se na to, že v bance vám při výměně za bankovky či vkladu mincí na účet napaří tučný poplatek.

Foto: Profimedia.cz

Střádání mincí patří mezi oblíbené formy spoření.

Článek

„Asi před dvěma lety jsem začala s občasným házením mincí do velké sklenice s tím, že jednou přilepším svým vnoučatům. Nedávno jsem mince spočítala, ve dvacetikorunách a desetikorunách jsem naspořila téměř šest tisíc korun,” napsala do redakce paní Radka z Liberce. Rozhodla se, že před darováním naspořené částky dětem vymění mince za bankovky ve své bance - České spořitelně.

U přepážky ji ale čekalo nemilé překvapení. Nejen, že pracovnice požadovala poplatek za to, že mince roztřídí do stejných nominálů, Radka by také musela uhradit poplatek za požadovanou výměnu. „Celkem bych v bance zaplatila 200 korun, a to se mi zdálo příliš, mince jsem si tedy zase odnesla domů,” dodala čtenářka.

Mince nezapomeňte roztřídit

Přijdete-li do jakékoliv banky s požadavkem výměny mincí za bankovky, či jejich vkladu na účet, jsou v bance povinni vám vyhovět. Ve vašem zájmu však je mít mince roztříděné podle jednotlivých nominálů. Pokud tak neučiníte, počítejte s tím, že po vás budou požadovat poplatek. Například v České spořitelně zaplatíte 75 korun za každých 15 minut třídění mincí pracovníkem.

Raiffeisenbank zase klientům, kteří si přijdou vložit neroztříděné mince na účet, napočítá poplatek 100 korun za každých 100 kusů netříděných mincí.

Kdy je výměna či vklad zdarma a kdy za poplatek

Pokud budete chtít vyměnit méně než sto kusů mincí od každého nominálu, banka po vás nebude požadovat žádný poplatek. Nad sto kusů však již zaplatíte. Banky si většinou účtují poplatek ve výši od jednoho do tří procent z vyměňované částky, zároveň ale mají nastaven i minimální poplatek, který se pohybuje od 100 do 125 korun. Pouze u LBBW Bank mají její klienti výměnu mincí vždy zdarma.

Kolik si banky účtují za výměnu mincí a jejich vklad na účet (nad 100 ks jedné nominální hodnoty)
BankaVýměna mincíVklad mincí na účet
Air Bankneumožňuje, nepracují s hotovostí
Česká spořitelna3 % z částky, min. 125 Kč
ČSOB a Era3 % z částky, min. 100 Kč
Fio bankaza každých započatých 50 kusů mincí 20 Kč
GE Money Bank3 % z částky, min. 100 Kč2 % z částky, min. 70 Kč (4)
Komerční banka3 % z částky, min. 100 Kč3 % z částky, min. 100 Kč (1)
LBBW Bank1 % z částky, min. 100 Kč (2)zdarma
mBankneumožňuje, nepracují s hotovostí
Raiffeisenbank1,5 % z částky, min. 100 Kč, max. 2000 Kčzdarma (3)
Sberbank2 % z částky, min. 100 Kčzdarma
UniCredit Bank100 Kč
Zunoneumožňuje, nepracují s hotovostí
Zdroj: banky; Poznámka: (1) poplatek již nad 50 kusů ukládaných mincí; (2) klienti s účtem u banky mají zdarma; (3) za vklad netříděných mincí poplatek 100 korun za každých 100 kusů mincí; (4) zdarma na účet u banky

Pro vklad mincí na účet platí prakticky shodná pravidla jako u výměny za bankovky. Banky si opět účtují poplatky nad 100 vkládaných mincí od jednoho nominálu. Pouze Komerční banka má limit stanovený na 50 kusů mincí. Poplatek si tedy banka účtuje od vkladu 51 kusů mincí.

Většina bank má konstrukci poplatku stejnou jak pro výměnu, tak vklad mincí na účet.

Mincomaty České spořitelny roztřídí mince za vás

Některé banky v současné době klientům umožňují na speciálních bankomatech - tzv. vkladomatech - vložit na účet hotovost v bankovkách. [celá zpráva]

S vkladem mincí na účet přes speciální bankomat - mincomat - se setkáte jen u České spořitelny (ČS). „Pro klienty, kteří často operují s mincemi ve větším množství, jsme zavedli mincovní depozitní automaty. Ačkoliv je poplatek za použití mincomatu stejný, klient však ušetří za případné roztřídění, do mincomatu lze totiž vkládat neroztříděné mince,” upřesnil pro Právo Marek Pšeničný z Tiskového centra ČS.

Mincomat funguje tak, že klienti do něj nasypou mince, automat provede přepočet mincí a vydá stvrzenku. S touto stvrzenkou klient poté přejde na pokladnu, kde pokladník provede zaúčtování na základě duplicitně vytištěné stvrzenky přímo u pokladníka. Klient má tedy vklad mincí zaúčtován ihned.

Mincomaty naleznete jen na několika vybraných pobočkách (tři v Praze, v Benešově, Hradci Králové, České Lípě, Znojmě, Uherském Hradišti, Olomouci a Šumperku).

Anketa

Střádáte si doma mince do prasátka?
Ano
78,7 %
Ne
21,3 %
Celkem hlasovalo 1250 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám