Hlavní obsah

Kapesné dostává každý čtvrtý prvňák, v průměru 250 korun měsíčně

Právo, Martin Procházka

Každé čtvrté dítě z těch, které v pondělí poprvé přišly do školy, se může těšit na pravidelnou finanční odměnu od rodičů. V průměru měsíčně dostane 250 korun, ale jen každý osmý prvňák peníze dostane do ruky, většinou putují do kasičky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyplývá to z průzkumu společnosti Profi Credit, který proběhl v červenci a srpnu v Česku, Polsku, na Slovensku a v Bulharsku.

„Většina rodičů souhlasí s tím, že děti dostávají kapesné především proto, aby se naučily hospodařit s penězi a z kapesného dokázaly něco ušetřit, a přibližně polovina Čechů ještě podmiňuje výplatu kapesného dobrými známkami, dobrým chováním či pomocí v domácnosti,“ řekl Právu marketingový ředitel společnosti Profi Credit Ladislav Pavlík.

Většina dětí si s kapesným může dělat, co chce. Podle rodičů utratí potomci peníze nejčastěji za sladkosti a hračky, pak následují koníčky a potřeby do školy. Více než pětina rodičů nedává svým dětem jednorázové kapesné, když jedou na letní tábor nebo třeba na školní výlet.

Větší školáci už pobírají 420 korun

„Co se týče přibližných výdajů na jedno mimořádné kapesné, nejsme žádní škrti, když dítě dostane v průměru 370 korun,“ řekl výkonný ředitel Profi Creditu Rudolf Cejnar. Skutečnost, že některé děti jednorázově peníze nedostanou, může podle něj souviset s tím, že rodiče vyplácejí potomkům kapesné pravidelně a chtějí, aby se naučili šetřit.

Na letní tábor si pak mohou vzít sumu, kterou si naspořili.

Větší školáci dostávají kapesné průměrně 420 korun měsíčně.

Anketa

Máte-li doma prvňáčka, jak vysoké dostane měsíční kapesné?
Do 100 korun
33,9 %
Do 250 korun
7,1 %
Více
8,7 %
Dostane podle potřeby
50,3 %
Celkem hlasovalo 735 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám