Hlavní obsah

Polovina Čechů si zakládá stavební spoření s úmyslem investovat úspory do bydlení

Novinky, Barbora Buřínská

Ještě před pár lety si mnozí Češi zakládali stavební spoření především proto, aby výhodně a bezpečně spořili a úspory pak použili na cokoliv. Důvodem byla hlavně zajímavá státní podpora a vysoké úroky. Po úpravě podmínek a snížení úroků, kvůli nimž už není produkt tolik atraktivní, se mnozí klienti spořitelen přiznávají k tomu, že ke sjednání je nyní vede úmysl investovat naspořené peníze hlavně do bydlení.

Foto: Profimedia.cz

Lidé stále více využívají úspory ze stavebního spoření finance do bydlení.

Článek

Podle průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny (RSTS) mezi širokou veřejností České republiky (836 dotázaných) ukázal, že téměř polovina dotázaných Čechů si stavební spoření zakládá již s úmyslem naspořené peníze investovat do bydlení.

Desetině lidí jde od začátku především o možnost čerpat v budoucnu výhodnější úvěr na bydlení. Třetina spořící populace nezná předem účel, na který použije naspořené prostředky a pouze zhruba jeden člověk z deseti lidí si spoří z jiných důvodů nebo na konkrétní účely, které nesouvisí s bydlením.

Lidé mají v rodině i více smluv

V současné době mají stavební spoření zhruba dvě pětiny obyvatel České republiky a dalších osm procent lidí si plánuje v dohledné době produkt založit. Aktuálně mají lidé naspořeno necelých 430 miliard korun.

Nejčastější počet smluv o stavebním spoření v rodině jsou jedna až dvě - zmínila polovina dotázaných. Další pětina lidí spoří na třech i více smlouvách.

Úspory hlavně na rekonstrukci a koupi bydlení

Lidé nejčastěji naspořené peníze na účtech stavebního spoření používají na rekonstrukci bydlení (47 procent) a nákup bytu nebo domu (28 procent). Každý šestý člověk si nechá peníze volně k dispozici.

Dalším častým využitím úspor je pořízení či obměna vybavení domácnosti. Z úspor Češi kupují nábytek (14 procent), bílou techniku (11 procent) nebo platí nečekané výdaje (11 procent).

Třetina lidí využila možnosti čerpat řádný nebo překlenovací úvěr. Ve většině případů (59 procent) ho využívají pro financování kompletních rekonstrukcí a přestaveb. Další dvě pětiny lidí jeho prostřednictvím financují pořízení bytu nebo domu.

Anketa

Máte stavební spoření?
Měl/a jsem dříve, nyní již nemám.
30 %
Měl/a jsem dříve a chystám se v dohledné době založit další.
1 %
Mám.
42,1 %
Nemám, ale plánuji.
1,7 %
Nemám a neplánuji.
25,2 %
Celkem hlasovalo 1438 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám