Hlavní obsah

Finanční poradna: Odjíždíte na dovolenou? A víte, co byste si měli pojistit?

Ačkoliv se každý sedmý Čech při cestování stále spoléhá pouze na Evropský průkaz zdravotního pojištění, neustále roste počet těch, kteří před dovolenou raději uzavřou cestovní pojištění. Zjistěte, co vše by mělo obsahovat a jaká další pojištění se vám o prázdninách budou hodit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Pojišťovny nabízejí různě propracované balíčky cestovního pojištění, které obvykle zahrnují pojištění proti úrazu, léčebné výlohy, asistenční služby, pojištění zavazadel i pojištění odpovědnosti za škodu. Případně, pokud všechny výše vyjmenované položky v základním pojištění nenajdete, je možné je připojistit.

Rozhodně není moudré šetřit a spolehnout se pouze na samostatné pojištění léčebných výloh. Pokud si sjednáte i pojištění zavazadel, můžete se v případě ztráty zavazadel konejšit alespoň tím, že za své oblíbené letní šaty nebo plavky dostanete adekvátní finanční náhradu.

A už vůbec se vám nevyplatí vyrážet kamkoliv bez pojištění odpovědnosti za škodu. Nikdy totiž nevíte, koho nechtěně zraníte, a následky byste potom mohli splácet ještě řadu let. Pojišťovny také běžně pojišťují proti riziku storna nebo opoždění letu a nabízejí zvýhodněné balíčky pro rodiny (děti do 6 let mívají pojištění zdarma).

Nezapomeňte na výluky

Chystáte se sportovat jinak než rekreačně? Nezapomeňte si své aktivity připojistit. A pokud plánujete vyzkoušet i nějaké extrémní sporty, ujistěte se, že se pojištění vztahuje i na ně.

Ve smlouvě zkontrolujte i výluky z pojištění. Například na mobil, platební kartu nebo šperky se pojištění zavazadel nevztahuje. Také pokud se vám ztratí kufr ze stanu nebo přívěsu, pojišťovna vám to obvykle neproplatí.

Pojištění léčebných výloh zase často nezahrnuje ošetření stomatologem (výjimkou je akutní pomoc) a ani v případě léčby chronických onemocnění nebývají pojišťovny zrovna vstřícné. Rovněž pokud se zraníte pod vlivem alkoholu nebo úmyslně, případně vyrazíte do země, kterou ministerstvo zahraničí označilo za nebezpečnou, může vám pojišťovna zkrátit nebo zamítnout pojistné plnění.

Na poslední chvíli

Objevili jste neodolatelný last minute zájezd a odjíždíte už zítra? Případně jste na pojištění zapomněli a chtěli byste to v den odjezdu ještě napravit? Žádný stres, cestovní pojištění si můžete bez problémů sjednat on-line během chvíle a doklady si vytisknout nebo uložit v mobilu.

Na speciálních portálech také můžete porovnat podmínky jednotlivých pojišťoven a vybrat si tu nejvýhodnější. Případně, pokud cestujete několikrát do roka, můžete uzavřít celoroční cestovní pojištění.

Pojistěte si i domácnost

Samotné cestovní pojištění už máte vyřešené, ale jsou tu i další věci, které byste neměli podcenit - například pojištění domácnosti. Uvědomte si, že léto je ideálním obdobím pro zloděje. A přetékající poštovní schránka, tma, nepřítomnost auta na zahradě a nulový pohyb jsou jasným znamením, že právě přišla jejich chvíle. Je rozumné mít pojištěnou domácnost celoročně, ale pokud vám to připadá zbytečné, minimálně během dovolené to rozhodně zvažte. Některé pojišťovny nabízejí časově omezené pojištění domácnosti k cestovnímu pojištění.

Jestliže jedete na dovolenou autem, zkontrolujte, zda vaše zelená karta platí ve všech zemích, kterými plánujete projíždět. A pokud se bojíte, že vám auto v zahraničí někdo ukradne nebo vykrade, uzavřete i havarijní pojištění.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Jak mám postupovat, když se během dovolené zraním, případně když budu potřebovat ošetření lékaře? Mám uzavřené cestovní pojištění.
V případě jakékoliv události – i lékařského ošetření – volejte asistenční službu, která ověří rozsah vaší pojistné smlouvy, a sjedná vám návštěvu u nejbližšího smluvního lékaře. Pokud budete muset být hospitalizován, zprostředkuje vám tlumočníka, převezme kontrolu nad průběhem ošetření i nad vyúčtováním platby, případně vyřídí další nezbytné formality. Poté by si také měl od zdravotnického zařízení vyžádat potřebnou dokumentaci. Rozhodně vám nedoporučuji shánět si lékaře na vlastní pěst bez předchozí konzultace s asistenční službou.
Proč bych měla uzavírat cestovní pojištění, když mám v EU hrazenou zdravotní péči a stačí mi Evropský průkaz zdravotního pojištění? Není to zase zbytečné vydávání peněz?
Vaše zdravotní pojišťovna vám uhradí pouze zdravotní péči ve státním zdravotnickém zařízení a pouze v omezeném – respektive nezbytném – rozsahu. Pokud se spoléháte pouze na Evropský zdravotní průkaz, ze svého zaplatíte stejnou spoluúčast jako místní občané, např. ve Francii to je 30 % nákladů na ošetření. Jestliže se z jakýchkoliv důvodů necháte ošetřit v soukromém zdravotnickém zařízení (je možné, že státní nemocnice nebude v dosahu, nebo vás rychlá záchranná služba doveze do soukromého zařízení), budete si to muset zaplatit sama. Evropský zdravotní průkaz navíc nekryje repatriaci zpět do vlasti, transport nebo asistenční službu v českém jazyce, která je v případě nouze neocenitelná.

Reklama

Výběr článků

Načítám