Hlavní obsah

Nenasytní exekutoři chtějí kasírovat i věřitele

Právo, Jindřich Ginter

Exekutoři obracejí. Když už není co brát dlužníkům, zkasírují věřitele. Většina exekutorů si na svém sněmu odhlasovala, že budou prosazovat, aby jim věřitelé platili dopředu nevratné paušální zálohy, bez ohledu na výsledek.

Foto: Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Sněm zavazuje prezidium Exekutorské komory ČR prosazovat obligatorní zálohy na provedení exekuce, a to za užití všech dostupných prostředků,“ stojí v usnesení sněmu EK.

Paušální zálohy budou mít dopad především na drobné věřitele, tedy desítky tisíc lidí, kterým známý nesplatil půjčku nebo mají v ruce rozhodnutí soudu, že jim třeba neseriózní podnikatel má vrátit peníze, ale vymáhání je marné. Teď by za to měli lidé ještě platit bez ohledu na to, co exekutor udělá anebo neudělá.

Loni přitom bylo ze 409 tisíc nařízených exekučních řízení 191 tisíc ukončeno vymožením a 185 tisíc zastavením.

Čtyři jisté miliardy pro 155 exekutorů

„K zastaveným řízením počítáme i exekuce ukončené bezvýsledně kvůli nemajetnosti dlužníka. Náklady na negativně ukončené exekuce nesou soudní exekutoři z vlastních prostředků, byť vykonávají přenesenou působnost státu. Na rozdíl od insolvenčních správců nebo likvidátorů jsou jedinou právnickou profesí, která nemá garantovánu minimální odměnu za provedenou práci,“ konstatovala mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Paušál, z něhož by měly vycházet automatické zálohy hrazené věřiteli, které nyní prosazuje většina exekutorů, se pohybuje kolem šesti tisíc korun. Exekutoři by tak rovnou získali velké peníze, tentokrát od věřitelů, protože se vyhlašuje přes 700 tisíc exekucí ročně, před dvěma lety dokonce až k miliónu za rok.

Na 155 exekutorů by si tak ročně rozdělilo přes čtyři miliardy korun, aniž by ještě něco začali ve věcech konat, a to podle počtu povinných ve svém „rajónu“.

V kombinaci s uvažovaným, a Exekutorskou komorou podporovaným, zavedením povinné spádovosti exekutorů, tzv. teritoriality, by totiž měl každý exekutor předem jistý i počet případů, jenž by mu byl podle trvalého sídla dlužníka spádově přiklepnut.

Šest tisíc i bez práce

Je otázka, zda by pak především u menších pohledávek do deseti tisíc korun exekutoři vůbec něco konali – stačilo by jim totiž jen napsat, že dlužník je nemajetný nebo nelze nic dohledat, a šestitisícovou zálohu by měli stejně jistou, bez vlastních nákladů na vymáhání.

Dnes si zatím exekutoři o zálohy příliš často neříkají, protože podle judikatury Ústavního soudu z roku 2006 si může exekutor zálohu nechat jen v případě, že prokáže, že ho věřitel pověřil vymáháním, přestože věděl o nemajetnosti dlužníka. A dokazovat, že věřitel věděl o nemajetnosti dlužníka, je přitom prakticky nemožné.

Reklama

Související témata:

Související články

Dlužník zbil exekutory, skončili v nemocnici

Fyzické útoky zažilo při výkonu své práce 98 procent exekutorů. Ve středu čelila dvojice vykonavatelů v pražské Jungmannově ulici brutálnímu ataku, který...

Výběr článků

Načítám