Hlavní obsah

Česká rodina dá za dovolenou nejčastěji 16 tisíc korun. Kolik plánujete utratit vy?

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř tři čtvrtiny Čechů už letos na dovolené byli nebo se na ni teprve chystají. Většina lidí přitom plánuje strávit sedm až čtrnáct dní v zahraničí a ubytovat se v hotelu, penziónu či apartmánu. Za takovou dovolenou česká domácnost nejčastěji utratí 16 tisíc korun. Vyplývá to z jarního průzkumu ING Bank.

Foto: Profimedia.cz

Více než polovina Čechů na dovolenou cíleně šetří.

Článek

Dvě třetiny lidí, kteří už letos na dovolené byli, nebo se na ni teprve chystají, stráví volné dny v zahraničí. Třetina se spokojí s pobytem v Česku. Hlavní dovolená Čechů trvá jeden až dva týdny, probíhá v létě a nejčastěji se jedná o pobyt u moře nebo vody. Ubytování hotelového typu dává přednost sedm lidí z deseti.

Čechy už tradičně nejvíce láká pobyt u moře v Chorvatsku. Letos zde plánuje pobyt pětina lidí. Chorvatsko je už tradičně místem, kam každoročně míří stovky tisíc českých turistů. V loňském roce zde strávilo dovolenou více než milión Čechů.

Nejvíce utratíme za stravu a ubytování

Česká rodina vydá za dovolenou nejčastěji 16 tisíc korun. Nejvíce - zhruba osm tisíc korun - nás stojí ubytování a stravování. Náklady na dopravu přijdou v průměru na dva a půl tisíce korun a zbylou částku spolkne útrata v místě pobytu a další nezbytné výdaje.

Pokud si dovolenou zorganizujeme sami, zaplatíme v průměru 12 tisíc korun. Zájezd s cestovní kanceláří nás vyjde v průměru dvakrát dráž - 23 tisíc korun.

Dovolená v Čechách přijde domácnost v průměru na devět tisíc korun, zájezd do evropských destinací na 19 tisíc korun a náklady spojené s dovolenou mimo Evropu se pohybují v průměru kolem 37 500 korun.

Více než polovina lidí na dovolenou cíleně spoří

Na dovolenou cíleně spoří 55 procent Čechů, čtyři z deseti k jejímu financování používají aktuálně dostupné peníze. Pouze tři procenta spoluobčanů se letos plánují kvůli dovolené zadlužit. Výdaje za dovolenou chtějí financovat půjčkou, spotřebitelským úvěrem či prostřednictvím kreditní karty.

„Dovolená je pro nás důležitým mezníkem, což potvrzuje i fakt, že více než polovina Čechů na ni cíleně spoří. Čtvrtina dotazovaných přitom střádá na dovolenou necelý půl rok, další zhruba čtvrtina spoří dokonce půl roku až rok,“ komentoval data Libor Vaníček z ING Bank.

Tři pětiny Čechů předpokládají, že jejich výdaje budou stejné jako při předchozí dovolené, zatímco asi třetina počítá s vyššími náklady. Týká se to zejména mladých lidí z věkové skupiny 18 až 30 let.

Více než čtyři pětiny lidí výdaje omezí

Jen 14 procent Čechů uvedlo, že se na své hlavní dovolené nijak neomezují a nešetří. Zbývajících 86 procent lidí se snaží své výdaje nějakým způsobem snížit.

Nejčastějším způsobem, jak Češi na dovolené šetří, je to, že si vaří sami (zhruba třetina lidí), příliš neutrácejí nebo vyhledávají levnější ubytování (shodně čtvrtina lidí). Další zhruba čtvrtina nakupuje zájezdy na poslední chvíli (tzv. last minute), pětina naopak co nejdříve (tzv. first minute). Celkem 16 procent lidí se snaží ušetřit nákupem dovolené prostřednictvím slevových portálů.

Anketa

Kolik plánujete letos utratit za dovolenou?
do 5 tisíc korun
31,7 %
5 tisíc až 10 tisíc korun
8,8 %
10 tisíc až 15 tisíc korun
8 %
15 tisíc až 20 tisíc korun
7,5 %
20 tisíc až 30 tisíc korun
8,7 %
více než 30 tisíc korun
35,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3970 čtenářů.

Reklama

Související články

Za dovolenou Češi platí do dvaceti tisíc

Devadesát procent Čechů je ochotno za letní dovolenou v cizině utratit maximálně 20 tisíc korun na osobu. Nejčastěji si pořizují pobyty s cenou do deseti tisíc...

Výběr článků

Načítám