Hlavní obsah

Úroky u hypoték lze ještě snížit, úspory jdou do desítek tisíc

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

I přesto, že vám banka u hypotéky nabídne zajímavou úrokovou sazbu, nemusí být konečná. Přistoupíte-li na podmínky banky, můžete si ji srazit o další desetiny procenta. Stačí, když budete například splácet z běžného účtu u stejné banky či si sjednáte pojištění.

Foto: Profimedia.cz

S úrokovým zvýhodněním můžete ušetřit desítky tisíc korun.

Článek

Možností, jak si snížit úrokovou sazbu, respektive jak využít takzvaných úrokových zvýhodnění, nabízejí banky několik. Pokud na ně přistoupíte, můžete si měsíční splátky snížit o stovky i tisíce korun. Například u dvoumiliónové hypotéky s 20letou splatností při využití úrokových zvýhodnění ušetříte u České spořitelny, UniCredit Bank, Equa bank či Raiffeisenbank kolem 1000 korun měsíčně.

Celkové úspory pak jdou pochopitelně do desítek až stovek tisíc korun. Jejich výše je závislá i na tom, zda banka slevu z úrokové sazby poskytuje po celou dobu trvání úvěru, nebo jen po dobu zvolené fixace. S úrokovým zvýhodněním po celou dobu splácení se setkáte například u České spořitelny, ČSOB a Ery (sleva za pojištění 2 ze 3), Equa bank, Fio, GE Money Bank, mBank či Wüstenrot. Výhodou bývá i to, že jednotlivá úroková zvýhodnění můžete sčítat.

S hypotékou i účet: sleva až 1 procento

Většina bank poskytuje slevu ze základní úrokové sazby, pokud si klient u banky zároveň sjedná běžný účet, ze kterého bude hypotéku splácet. S nejvyšším úrokovým zvýhodněním – sleva 1 procento – se setkáte u Raiffeisenbank. Banka však požaduje, aby klienti účet aktivně využívali – každý měsíc z něj musí provést alespoň tři transakce. Za aktivní využívání běžného účtu získají slevu 0,5 procenta klienti České spořitelny či UniCredit Bank, slevu 0,3 procenta pak klienti Equa bank.

V GE Money Bank se můžete dostat až na slevu 0,7 procenta, pokud si k hypotéce zároveň pro splácení sjednáte jeden z vybraných účtů. Za sjednání účtu nabízejí dále slevu z úrokové sazby Hypoteční banka, LBBW Bank a Sberbank.

Přehled úrokových zvýhodnění
BankaÚrokové zvýhodnění
Česká spořitelna0,5 % za aktivní využívání běžného účtu, 0,2 % za pojištění schopnosti splácet
ČSOB0,1 % za sjednání 2 ze 3 pojištění (pojištění schopnosti splácet, domácnosti či nemovitosti), úrokové schody – sleva až 0,4 % podle výše hypotéky
Era Poštovní spořitelna0,1 % za sjednání 2 ze 3 pojištění (pojištění schopnosti splácet, domácnosti či nemovitosti), úrokové schody – sleva až 0,4 % podle výše hypotéky
Equa bank0,3 % za aktivní využívání běžného účtu, až 0,25 % za pojištění schopnosti splácet
Fio0,2 % u HÚ nad 2 milióny korun
GE Money Bankaž 0,7 % za sjednání vybraných běžných účtů
Hypoteční banka0,2 % účet a inkaso z ČSOB, sleva až 0,4 % podle výše hypotéky
LBBW Bank0,35 % za IQ konto Hypotéka, 0,1 % za Konto 5 za 50, 0,1 % za rizikové ŽP u Allianz, 0,05 % za pojištění nemovitosti u Allianz
mBank0,25 % za sjednání ŽP u MetLife pojišťovny
Raiffeisenbank1 % za aktivní využívání běžného účtu, 0,2 % za zřízení životního pojištění
Sberbank0,4 % při zasílání mzdy na účet (nebo 1,5násobku výše splátky)
UniCredit Bank0,5 % za aktivní využívání běžného účtu, 0,5 % za pojištění schopnosti splácet, 0,1 % za aktivní využívání kreditní karty
Wüstenrot0,2 % za sjednání pojištění stavby a životního pojištění
Zdroj: banky

Pojištění sníží sazbu o další desetiny procenta

S úrokovým zvýhodněním můžete u mnoha bank počítat i tehdy, uzavřete-li zároveň s hypotékou i životní pojištění, pojištění schopnosti splácet či pojištění nemovitosti nebo domácnosti. Slevy na základní sazbě se pak pohybují od 0,05 % (LBBW Bank) až po 0,5 % (UniCredit Bank).

V případě sjednání pojištění schopnosti splácet dobře zvažte, zda se vám pojištění skutečně vyplatí. Pojišťovna sice za vás bude v případě vaší nemoci nebo ztráty zaměstnání po určitou dobu (většinou se jedná o 12 měsíců) hypotéku splácet, ale pojištění z vás vytahá další desítky tisíc korun na pojistném [celá zpráva].

Čím vyšší hypotéka, tím větší sleva

Se zajímavou nabídkou přišla Hypoteční banka. „Za každý půjčený milión korun nabízíme u Australské hypotéky slevu z úrokové sazby ve výši 0,1 procentního bodu. Celkově tak lze získat úrokovou sazbu nižší až o celých 0,4 procentního bodu,” přiblížila nabídku pro Právo Marie Mocková z Hypoteční banky.

Tzv. úrokové schody má v nabídce i ČSOB a Era Poštovní spořitelna. Platí pro hypotéky do 85 procent hodnoty zástavy a klient tak může získat nižší sazbu až o 0,4 procenta u hypoték nad tři milióny korun.

Také Fio zvýhodňuje vyšší hypotéky, klienti mohou získat slevu až 0,2 procenta u úvěrů nad dva milióny korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám