Hlavní obsah

Pojišťovny zdražují povinné ručení

• Aktualizováno
Právo, Novinky, gin, fia

Pojišťovny avizují další zdražení povinného ručení. Důvod: nových pojistek meziročně stále ubývá, i když už to není takový propadák jako v roce 2012. Absenci růstu si tak pojišťovny kompenzují zdražením.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

"Loni byl nárůst cen v průměru sedmiprocentní, další zvýšení cen se dá očekávat během roku 2014 v souvislosti s legislativními změnami a zavedením nového občanského zákoníku do praxe," uvedl výkonný ředitel České asociace pojišťoven (ČAP) Tomáš Síkora.

Nový občanský zákoník stanoví pojišťovnám odvádět tři procenta vybraného pojistného do Fondu zábrany škod. Od loňského září navíc pojišťovny platí hasičům 5600 za každou započatou hodinu zásahu.

Dalším důvodem zvyšování sazeb je také pokles cen v minulých letech způsobený cenovou válkou pojišťoven.

"Propad trhu u povinného ručení zmírnil z minus pěti procent v roce 2012 na loňské minus jedno procento," uvedla ve své zprávě ČAP k trvajícímu útlumu povinného ručení.

Dopady občanského zákoníku ukáže praxe

"Zdražení bude zhruba 10 procent. Co bude dál, vyplyne z praxe, jak se budou řešit nemajetkové újmy, tedy újmy na zdraví," řekla Novinkám mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Reaguje tak na to, že nový občanský zákoník zrušil tabulky stanovující pevně výše náhrad. Například náhrada za úmrtí při nehodě už není limitována částkou 240 tisíc jako dosud.

"Změna zákona se promítne do smluv uzavíraných a obnovovaných v roce 2014. Tlak na vyšší ceny ale netvoří pouze tyto odvody hasičům, neboť cenotvorbu pojišťoven ovlivní i novela občanského zákona. A už několik let do ní promlouvá také stále se zvyšující pojistné plnění za škody na zdraví," potvrdil mluvčí Allianz Václav Bálek.

Pro řidiče bez nehod má byt zdražení nižší

"Sazby se zvýšily zhruba o 15 procent, což je výše než nárůst zapříčiněný povinným paušálním odvodem do Fondu zábrany škod," připustil mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

"Částečně je to příprava na novou situaci vzniklou platností nového občanského zákoníku, částečně je to proto, že u produktu sazby klesaly, takže se musely narovnat, aby nedošlo k situaci jako v Německu, kde ten trh v podstatě zkolaboval," upozornil Káňa.

Podle něj zdražení méně pocítí řidiči, kteří jezdí bez nehod, u nichž se bude pohybovat od pěti do deseti procent. "Více se otevřou nůžky mezi těmi, kteří jezdí bez nehod, a těmi, kdo je způsobují," dodal.

Stagnace českého pojistného trhu podle ČAP pokračuje. Předběžné výsledky potvrdily, že k výrazným změnám v dynamice růstu v roce 2013 ani u jednoho z pojistných segmentů nedošlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám