Hlavní obsah

Ztrácíte přehled o svých dluzích? Požádejte o výpis z registrů dlužníků

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záznam o každém úvěru, pořízení kreditní karty či přečerpání běžného účtu se včetně údajů o majiteli dostanou do jednoho či více registrů dlužníků. Pokud ztrácíte přehled, kolik dluhů vlastně máte, je načase požádat o jejich výpis, a to jak osobní návštěvou, tak poštou i pomocí SMS. Záleží na tom, u kterého registru si chcete dluh ověřit.

Foto: Profimedia.cz

Hlídat dluhy se vyplatí. Za výpis z registrů dlužníků zaplatíte od 100 do zhruba 200 korun.

Článek

Záznamy o závazcích klientů bank, úvěrových či leasingových společností ale také pojišťoven, telekomunikačních či energetických společností jsou vedeny v několika registrech dlužníků. Liší se podle toho, jaké společnosti dlužíte či zda splácíte včas nebo jste se splátkami v prodlení.

Informace o závazku se uchovávají i několik let

Do bankovního či nebankovního registru dlužníků se dostanete už ve chvíli, kdy požádáte o úvěr [celá zpráva].

Pokud ho nakonec nezískáte, bude zde vaše žádost evidována maximálně rok.

Až čtyři roky po splacení úvěru bude o vás i vašem závazku záznam v Bankovním registru klientských informací, pokud dlužíte některé z bank, či v Nebankovním registru klientských informací, máte-li úvěr u nebankovní společnosti (například leasing).

V případě, že budete se splácením svých závazků v prodlení, získáte záznam i v dalším z registrů dlužníků provozovaném Sdružením na ochranu leasingu a úvěrů spotřebitelům – SOLUS. Informace jsou v něm uchovány po dobu tří let a po uplynutí této lhůty je záznam smazán. V případě, že dlužíte telekomunikačnímu operátorovi, k automatickému výmazu dojde po roce.

Výpis na počkání i do měsíce

Budete-li chtít získat informace z Bankovního či Nebankovního registru, stáhněte si nejdříve z jejich webových stránek požadovaný formulář. Po jeho vyplnění a úředním ověření podpisu ho můžete osobně donést na pobočku Na Vítězné pláni v Praze 4. Nebo můžete o výpis požádat poštou.

Pokud vám stačí, když dostanete informace do 30 dnů, zaplatíte za výpis 100 korun – při osobním vyzvednutí. Necháte-li si ho poslat poštou, zaplatíte k poplatku ještě poštovné. Spěcháte-li, můžete požádat o expres zpracování výpisu do 24 hodin. Pak si ale připravte 200 korun, plus eventuálně poštovné.

Pokud váš závazek po splatnosti eviduje i SOLUS, přijde vás písemný výpis z registrů zaslaný na dobírku do vlastních rukou na 218 korun. O výpis můžete požádat pouze písemně. Po telefonu, e-mailem, faxem či osobně a expresní formou SOLUS informace neposkytuje.

Nicméně nabízí ještě možnost zaslání výpisu prostřednictvím SMS. K jeho zaslání je třeba si nechat vygenerovat unikátní kód, za který zaplatíte 98 korun a jenž vám přijde poštou. SMS výpis vás pak přijde na 99 korun. Také žádost o unikátní kód musí být na předepsané elektronické či písemné žádosti s úředně ověřeným podpisem.

Chyba v registru?

Pokud se stane, že najdete ve výpisu nějakou nesrovnalost, můžete se obrátit na provozovatele registru, který údaj po dohodě s poskytovatelem úvěru opraví, případně na finanční společnost, u které jste se zadlužili.

„Pokud zjistíte, že máte zápis v registru dlužníků, o kterém jste neměli tušení, vyžádejte si výpis z registrů SOLUS. Z něj zjistíte, co zapříčinilo uvedení vašeho jména v registru. Jakmile se dozvíte, že máte například  pohledávku u leasingové společnosti, ozvěte se přímo dané společnosti a problém řešte napřímo s ní. Pokud věřiteli dokážete, že jste v seznamu uvedeni neprávem, věřitel podá návrh na výmaz z registru. Pak už si jen pohlídejte, že k výmazu opravdu došlo,“ říká Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Sfinance radí, jak na neoprávněný zápis v registru dlužníků

  • Informujte se u banky, v jakém registru dlužníků máte zápis uveden.
  • Zažádejte o výpis z daného registru, díky kterému budete mít jasno, kdo je vaším věřitelem.
  • Zkontaktujte věřitele a zjistěte, o jakou pohledávku se jedná.
  • Předložte věřiteli důkazy, že jste v rejstříku uvedeni neoprávněně (potvrzení o platbě apod.).
  • Ověřte si, že váš záznam byl vymazán.

Anketa

Požádali jste někdy o výpis z registrů dlužníků?
Ano
7,9 %
Ne
92,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9934 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám