Hlavní obsah

Mladí lidé jdou do hypoték s rozmyslem, investují rozumně a nepřeceňují své síly

Novinky, Barbora Buřínská

Typický žadatel o hypotéku ve věku do 25 let: bezdětný, svobodný, hlavu složí do garsonky a úvěr si bere na třicet let. Hypoteční banka zmapovala data svých klientů a zjistila, že lidé, kteří právě ukončili školu a nastupují do svých prvních zaměstnání, rozhodně nemají přehnané nároky na své první vlastní bydlení.

Foto: Profimedia.cz

Mladí lidé do 25 let chtějí co nejnižší splátky, Hypotéky si berou až na 30 let.

Článek

Podle Hypoteční banky lidé do 25 let za první byt neutrácejí horentní sumy. Raději se při pořízení vlastního hnízda soustředí na koupi levnějšího startovacího bydlení za částku, kterou si mohou dovolit splácet.

Největší zájem je v kategorii žadatelů do 25 let o úvěry do výše jednoho miliónu korun (více než 30 procent lidí). O úvěr v rozmezí 500 tisíc korun až 1,5 miliónu přitom žádají téměř dvě třetiny z nich, na rozdíl od starších lidí, u nichž převažuje zájem o vyšší úvěry (nejčastěji od dvou do pěti miliónů).

„Zájem o menší, levnější bydlení nám potvrzuje průměrná výše hypotéky, která se u mladých žadatelů pohybuje kolem 1,3 miliónu. Je tedy významně nižší než u lidí starších 25 let. Ti si naopak průměrně půjčují 1,7 miliónu korun“ upřesnil Jiří Ochec z Hypoteční banky.

Chtějí co nejnižší splátky

Mladí žadatelé mají významně nižší příjem. Jeho průměrná výše je zhruba 20 tisíc korun, přičemž průměrný příjem všech žadatelů je o téměř polovinu vyšší -  dosahuje částky 32 tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že mladí lidé ve více než polovině případů žádají o úvěr sami, bez spolužadatele, mají pochopitelně často zájem o co nejnižší splátky. To má vliv i na dobu splácení hypotéky - nižších splátek dosahují delšími dobami splácení hypotečního úvěru. Například u hypoték se splatností 30 let je podíl mladých lidí do 25 let o 50 procent vyšší než u ostatních dob splatnosti.

Jsou bez úspor, mají zájem o 100% hypotéky

Mladí lidé, kteří si vlastní bydlení pořizují krátce po nástupu do práce, si také ještě nestihli vytvořit dostatečné úspory, aby mohli nemovitost financovat větší měrou z vlastních zdrojů. Proto u nich převažuje zájem o úvěry, které pokryjí větší část pořizovací ceny bydlení. Nejvíce se soustředí na produkty s poměrem úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti do 85 procent a do 100 procent. Průměrně z úvěru zaplatí 82 procent hodnoty nemovitosti.

„Zatímco ostatní ukazatele se u skupiny mladých lidí více či méně liší, zjistili jsme, že u doby fixace se chovají stejně jako ostatní žadatelé,“ upozornil Jiří Ochec. „Více než polovina hypotečních úvěrů má fixaci na pět let. Využívaná je i v červnu zavedená sedmiletá fixace,” doplnil.

 Do stavby se nehrnou

Oproti ostatním žadatelům o hypotéku se u mladých lidí liší i účel,  kvůli kterému o hypoteční úvěr žádají. Zatímco více než sedm z deseti mladých lidí do 25 let si pořizuje na hypoteční úvěr vlastní nemovitost, jen v sedmi procentech slouží částka k refinancování předchozího úvěru a pouze devět procent z nich chce své budoucí bydlení stavět.

Nejvíce se přitom lidé do 25 let zajímají o investování do bytu (polovina z nich), výrazně méně investují do rodinných domů (46 procent ve srovnání s ostatními, kteří si hypotéku na dům pořizují v 55 procentech případů).

Porovnejte aktuální úrokové sazby hypoték na hypoteční kalkulačce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám