Hlavní obsah

Čechy čeká výměna až půl miliónu kotlů, pomáhají dotace

Právo, Novinky, Jakub Svoboda

Až půl miliónu českých domácností musí do devíti let vyměnit kotel na tuhá paliva, jelikož nebudou splňovat emisní limity určené zákonem o ochraně ovzduší. Majitelé starších kotlů se musí také připravit na výdaje spojené s jejich pravidelnými revizemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novela, kterou parlament schválil už loni, se dotkne především starších rodinných domů.

„Výměnu kotle zatím provedlo například jen 29 procent domů postavených mezi lety 1914 a 1964 a 34 procent domů starších sta let,“ informoval Právo Lukáš Kopecký z Raiffeisen stavební spořitelny.

Povinná výměna kotlů na tuhá paliva (dřevo, uhlí, koks atd.) se podle něj bude týkat celkem asi 500 tisíc domácností, jen sedm procent majitelů rodinných domů si ale připouští, že by výměnu kotle skutečně potřebovali.

Novela zákona o ochraně ovzduší zavedla také povinné revize kotlů na tuhá paliva. Jejich vlastníci je budou muset podstoupit každé dva roky. První revize by si měli nechat udělat nejpozději do roku 2016 pod hrozbou pokuty až 20 tisíc korun. Mnoho domácností si však bude muset do září 2022 pořídit kotel úplně nový.

Povinnost výměny kotlů na tuhá paliva se týká veškerých spalovacích zdrojů, které nebudou splňovat emisní limity a mají tepelný příkon od 10 kW do 300 kW, ať jsou umístěny kdekoliv, tedy v domě nebo třeba i v chatě.

Stát na nové kotle přispívá

Výměnu starých kotlů za nové ekologické podporuje stát. Na začátku září vyčerpal 40miliónovou dotaci na tento účel Středočeský kraj. O příspěvek zažádalo 912 lidí.

Státní příspěvek z takzvaných kotlíkových dotací činí obvykle asi 50 procent kupní ceny kotle, jeho maximální výše může být pro určité typy kotlů až 60 tisíc korun. Dotace je určena pro domácnosti, které vymění ručně plněné kotle na tuhá paliva za nízkoemisní automatické kotle na uhlí, biomasu, jejich kombinaci či za kotel plynový.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) už dříve poslalo miliónové dotace především do Moravskoslezského kraje, který má s kvalitou ovzduší dlouhodobě největší problémy. Dvacetimiliónovou dotaci už letos vyčerpal i Ústecký kraj, zájem o státní podporu projevily už i kraje Královéhradecký a Jihočeský.

„Kotlíkové dotace jsou velmi úspěšné, o čemž svědčí velký zájem lidí. V Ústeckém kraji se dvacetimiliónová alokace vyčerpala za měsíc, ve Středočeském kraji čtyřicetimiliónová alokace dokonce během čtyř dnů,“ sdělil Právu mluvčí MŽP Matyáš Vitík.

MŽP je připraveno uvolnit další peníze

V Moravskoslezském kraji, kde byla vypsána už čtvrtá výzva, lidé podle něj mohli požádat už celkem o 160 miliónů korun. „MŽP je připraveno přidat do programu další peníze a zájem dalších krajů jedině vítáme, iniciativa ale musí přijít z regionů,“ dodal Vitík. Podmínkou ovšem je, aby se kraje na programu z poloviny finančně podílely.

Lidem, kteří byli letos postiženi povodněmi a mají o výměnu kotlů zájem, MŽP prodloužilo výzvu k podání žádostí do konce října.

Na kotlích na tuhá paliva je v Česku zcela závislá zhruba pětina rodinných domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám