Hlavní obsah

Hypotéka bez vlastních úspor? Jde to, ale přísněji a dráž

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Kdo chce financovat bydlení hypotékou a nemá přitom nic našetřeno, musí se poohlédnout po takzvané stoprocentní hypotéce. V současné době ji má v nabídce většina tuzemských bank. Připravte se ale na to, že banky si vás pečlivě prověří a navíc vám nabídnou sazby o 1-1,5 procentního bodu vyšší než u hypoték s nižší hodnotou zástavy.

Foto: Profimedia.cz

Banky poskytují stoprocentní hypotéky za vyšší úrokové sazby.

Článek

I když bank nabízejících stoprocentní hypotéky je na tuzemském trhu většina, jsou i takové, které po žadatelích požadují pro financování bydlení i vlastní naspořené peníze. Například LBBW Bank poskytne hypotéku do 90 procent hodnoty zástavy, AXA Bank a Fio do 85 procent a GE Money Bank a mBank jen do 80 procent zástavní hodnoty.

Equa bank má sice stoprocentní hypotéku ve své nabídce, ale šanci získat ji mají jen klienti vybraných profesí - například lékaři, daňoví poradci, advokáti či notáři.

Banky jsou přísné: vyšší příjem i více žadatelů

Banky si pochopitelně prověřují každého žadatele o hypotéku. Musí mít jak dostatečné příjmy, tak dobrou platební morálku. Podmínkou je samozřejmě i dostatečná hodnota zástavy.

"K jednotlivým klientům přistupujeme individuálně. Vždy pro nás byl a je klíčový tzv. credit scoring, což je proces, s jehož pomocí prověříme klientovu schopnost dlouhodobě splácet a který nám pomůže stanovit optimální výši úvěru a měsíčních splátek. Porovnáváme tedy klientovy příjmy na jedné straně a výdaje na straně druhé a bereme v potaz i další údaje," uvedla pro Právo Veronika Jančová z České spořitelny.

U stoprocentních hypoték jsou banky, co se týče výše žadatelova příjmu, přísnější. Například Poštovní spořitelna požaduje měsíční příjem alespoň 30 tisíc korun, Raiffeisenbank dokonce 45 tisíc korun. Další podmínkou Poštovní spořitelny je i to, aby měl klient sjednáno životní či úvěrové pojištění.

Přísnější podmínky na bonitu klienta má i Wüstenrot. "U hypotečního úvěru se splatností v rozmezí 20 až 30 let musí žadatel navíc splnit požadavky na platební schopnost pro poskytnutí úvěru se splatností 20 let," upřesnila pro Právo Helena Dušková z Wüstenrot. Banka zároveň požaduje, aby o stoprocentní hypotéku žádaly minimálně dvě osoby.

Některé banky stoprocentní hypotéky poskytují s kratší dobou splatnosti než hypotéky s nižší hodnotou zástavy. Například Poštovní spořitelně musí klient stoprocentní hypotéku splatit nejpozději do 30 let, zatímco u hypotéky do 70 procent hodnoty zástavy na to má o deset let více.

Úrokové sazby i kolem šesti procent

Úrokové sazby stoprocentních hypoték jsou u všech bank vyšší než u hypoték s nižší hodnotou zástavy. V průměru se jedná asi o 1-1,5 procentního bodu. Zatímco v současnosti není problém pořídit si hypotéku s nižší zástavní hodnotou za roční úrokovou sazbu "hluboko" pod tři procenta, stoprocentní hypotéku si sjednáte i za čtyři a více procent ročně.

Minimální úrokové sazby stoprocentních hypoték pro jednotlivé fixace (v %)
Banka1 rok3 roky5 let
Česká spořitelna4,593,993,99
ČSOB5,394,094,19
Equa bank4,893,493,49
Hypoteční banka5,394,094,19
Komerční banka5,093,993,99
Poštovní spořitelna5,394,094,19
Raiffeisenbank4,092,992,99
Sberbank4,794,493,79
UniCredit Bank4,294,144,49
Wüstenrot6,094,894,89
Zdroj informací: banky; údaje k 6.5.2013

Zájem o stoprocentní hypotéky se liší banku od banky. Zatímco Komerční banka u tohoto typu hypoték sleduje dlouhodobě zájem u 30-40 procent klientů, ve Wüstenrot poslední tři roky klesá. Ostatní banky zmiňují zhruba 5-10 procent žádostí o stoprocentní hypotéky.

"Většina klientů dává přednost hypotékám do 85 procent. Poskytujeme je s výrazně nižší úrokovou sazbou. Jde o standardní opatření, jehož cílem je snížit úvěrové riziko banky," uvedl pro Právo Petr Plocek z UniCredit Bank.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám