Hlavní obsah

Česko není tygr, do světa prodává hlavně polotovary

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko není žádným rychle rostoucím tygrem v mezinárodní konkurenci, protože do světa prodává velmi často jen polotovary. Statisticky sice do EU více exportujeme, než dovážíme, ale výrobky či služby mají jen malou přidanou hodnotu. Právu to řekl odcházející náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Tlapa

Článek

„Není to hotové, originální zboží, kvůli kterému by nám okolní svět ruce utrhal. Problémem Česka je nízká přidaná hodnota toho, co vyvážíme. Máme sice přebytek obchodní bilance s EU, ale velkou část vývozu tvoří jen polotovary, díly a komponenty. Finalisté jsme pouze v úzkém segmentu, například v automobilovém průmyslu či v některých strojírenských položkách,“ řekl Právu Tlapa s odvoláním na studie, jimiž disponuje ministerstvo průmyslu a obchodu.

Tlapa minulý týden definitivně v náměstkovské pozici na MPO skončil. Na starosti měl právě sekci konkurenceschopnosti a integrace s EU. Současný ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) letos na jaře Tlapovi nabídl, aby převzal zodpovědnost za zavádění mezinárodní strategie konkurenceschopnosti.

Tlapovi se ale nelíbilo to, jak by měl být jeho tým sestaven.

Inovace často jen na papíře

Tlapova rezignace přichází shodou okolností v okamžiku, kdy renomované instituce ve svých mezinárodních srovnáních ukazují, že konkurenceschopnost Česka navzdory proklamacím vlády o její podpoře se spíše propadá a zaostává, než aby se zvyšovala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa

Kdo je Martin Tlapa
* Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.
* Praxi zahájil v roce 1989 ve Výzkumném ústavu vnějších ekonomických vztahů.
* v letech 1991 až 1992 pracoval na federálním ministerstvu zahraničního obchodu.
* Do roku 1996 byl tajemníkem pro obchod a ekonomické záležitosti na zastupitelském úřadu ČR v Kanadě.
* Poté pracoval jako generální ředitel agentury pro podporu obchodu CzechTrade.
* Náměstkem ministra průmyslu a obchodu byl od 1. června 2004.

Některá srovnání nás ve schopnosti vytvořit legislativní a podnikatelské prostředí, kde se rodí nové úspěšné projekty, řadí dokonce až za Kazachstán.

„Podobné žebříčky je však třeba brát opatrně, jsou založeny na subjektivním zjišťování mezi manažery a podniky, přičemž vnímání jednotlivých vlivů je v jednotlivých zemích odlišné. Například na korupci jinak nahlížejí v Evropě a jinak v Africe,“ reagoval Tlapa.

Ze srovnání Česka a dalších evropských zemí podle něho vyplývá, že náš největší problém je nadále v úrovni fungování veřejného sektoru a také v rychlosti a kvalitě soudů.

„Stále nevyhovující je také způsob podpory inovací, zejména privátních investic do vědy, výzkumu a inovací nabízených univerzitami či výzkumnými ústavy,“ dodal Tlapa.

Problém je v tom, že se mnohdy dávají peníze na teoretické výzkumy místo toho, aby stát podpořil projekty a inovace, jež mají reálnou šanci, že prorazí na světovém tržišti.

Ministr Kuba CzechTrade zřejmě zruší

Tlapa oznámil rezignaci krátce poté, co ministr Kuba v dubnu odvolal z funkce generálního ředitele agentury CzechTrade Ivana Jukla. Kuba se s Juklem neshodl na proexportní strategii na roky 2012 až 2020, kterou schválila vláda. Jukl poté odešel na ministerstvo zahraničí do ekonomické sekce.

Také Tlapa měl odlišný názor na další fungování CzechTrade než ministr, který pracovníky agentury plánuje převést pod MPO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám