Hlavní obsah

Vysoké účty za energie ničí stále více rodin

Právo, Jindřich Ginter, Martin Procházka

Na pravidelné placení vysokých účtů za energie nemají desítky tisíc českých rodin. Přitom právě elektřinu, plyn a vodu se snaží prioritně hradit i jinak hluboce zadlužení lidé, co to jde, neboť jinak nevyhnutelně následuje odpojení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„V roce 2011 vzrostl celkový objem pohledávek po splatnosti oproti roku 2010 o jednotky procent. Na nárůstu se podílely zejména domácnosti a malé až střední podniky,“ sdělil Právu za E.ON Vladimír Vácha.

Za nárůstem pohledávek stojí podle něj „zhoršující se makroekonomika, respektive neustále se zhoršující finanční situace zákazníků“.

Proti tomu zálohy a doplatky naskakují horentním tempem. Cena elektřiny vzrostla za posledních pět let ve srovnání s rokem 2007 o více než 25 procent. Plyn zdražuje ještě více. Jeho největší dodavatel, skupina RWE, zdražil plyn jen za loňský rok v meziročním srovnání dokonce o 30 procent.

Sečteno a podtrženo, běžná domácnost žijící v domku letos zaplatí za všechny energie v porovnání se situací před pěti lety celkově i o třicet tisíc korun více.

Na otázku Práva, kolik lidé dluží a jaký je během posledních pěti let vývoj v počtu neuhrazených složenek a faktur za domácnostmi, energetici konkrétně neodpověděli. Výše a množství pohledávek jsou pro ně citlivé ekonomické údaje. I přesto je z opatrně formulovaných vyjádření patrné, že složenky za energie pálí stále více Čechů.

„Celková výše pohledávek různého stáří dosahuje stovek miliónů korun,“ dodala Eva Nováková z ČEZ.

Jedna z největších inkasních agentur již dříve uvedla, že nejvíce, zhruba čtvrtina, všech neplatičů energií je na Moravě.

Většina zaplatí před exekucí

„Neuhrazené účty za energie obvykle až k exekutorovi nedojdou. Lidé se raději smíří s odstřiženým telefonem, ale poplatky za elektřinu a plyn se snaží platit do poslední chvíle,“ sdělil Právu soudní exekutor Tomáš Vrána z Exekutorského úřadu Přerov.

„Dlužníkům umožňujeme splátkový kalendář,“ uvedla Nováková. „K odprodeji pohledávek inkasním agenturám přistupujeme, když zákazník již nemá s ČEZ smlouvu a byly vyčerpány všechny možnosti dohody,“ dodala.

Pokud neuhrazené účty za energie již převezmou vymahači dluhů, musí se lidé připravit na to, že v platebním rozkazu či exekuci zaplatí i násobky původního dluhu.

„Pokud upomínkové řízení není účinné, využívá PRE služeb inkasních kanceláří. Když pohledávku navýšenou o úroky z prodlení nevymůže, následuje zpravidla žaloba,“ upozorňuje PRE.

Na splátkový kalendář přistupuje výjimečně v případech, „kdy zákazník má uhrazena předchozí vyúčtování včetně záloh a kdy je vyúčtování v mimořádné výši, kterou nemohl očekávat“.

Lidé nešetří

RWE pohledávky neodprodává a nepoužívá ani inkasní agentury, pohledávky řeší pomocí svých právníků. Ti je po neúspěšných upomínkách dávají k soudu a následné exekuci řádově po několika měsících od data splatnosti.

„Lidé pláčou nad účty energií, ale na druhou stranu se nesnaží šetřit. Například výměnou klasických žárovek za úsporné může domácnost ušetřit kolem čtyř tisíc korun za rok,“ tvrdí mluvčí portálu eSvětlo.cz Robert Hladil.

Jenže tento pohled nebere v potaz, že na jednorázový nákup úsporných žárovek do celé domácnosti lidé musejí mít kolem pěti tisíc korun, což je výdaj navíc, jenž je už pro zhruba dvě třetiny domácností problematický. Kromě toho má mnoho lidí pocit, že čím více budou šetřit, tím větším tempem se energie zdražuje.

Anketa

Šetříte energiemi, abyste tolik neplatili?
Ano, a je to znát
6,1 %
Ano, ale stejně platím čím dál více
89,4 %
Ne, nemá to cenu
2,5 %
Ne, peněz mám dost
2 %
Celkem hlasovalo 30400 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám