Hlavní obsah

Kartou půjde platit i bez zadání PIN: přiblížíte se, pípne to a peníze se odečtou

Právo, Vladimír Čechlovský

Kartou bude brzy možné zaplatit drobné nákupy do 500 korun bez zadání PIN. Vše bude fungovat tak, že u pokladny, která bude vybavena terminálem na bezkontaktní platby, oznámíte svůj úmysl platit tímto způsobem a pak jen přiblížíte svou platební kartu do vzdálenosti asi pěti centimetrů od platebního terminálu. Ozve se pípnutí a bude zaplaceno.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Doklad o způsobu zaplacení najdete na účtence a pak na výpisu z bankovního účtu. Při nákupu nad 500 korun budete však i nadále muset zadat PIN. Karty tedy budou duální, tedy schopné umožnit placení kontaktním i bezkontaktním způsobem.

Ochrana klienta před zneužitím karty

Ochrana klienta bude pro případ ztráty či odcizení karty zajištěna standardní blokací karty. V případě, že by karta byla přesto zneužita, tak k tomu může dojít jen v omezené míře.

Jednak vzhledem k pětisetkorunovému limitu, jednak kvůli tomu, že po určitém počtu bezkontaktních plateb bude nutné kartu i při malém nákupu „klasicky“ vložit do platebního terminálu a platbu potvrdit zadáním PIN. Tak se ověří, že karta je v rukou správného majitele, i když to bude za cenu určitého snížení komfortu bezkontaktního placení.

Obdobně jako platební karty bude možné k bezkontaktnímu placení využít i jiné způsoby. Například přiložit k terminálu mobil vybavený technologií bezkontaktního placení a platba proběhne stejným způsobem, jako když přiložíte bankovní kartu.

Nutné nové karty i terminály

Zatímco pro zákazníka služba funguje jednoduše a hladce, její příprava není zase až tak jednoduchá, a proto bude zaváděna postupně. Bude tedy ještě nějakou dobu trvat, než se stane standardně rozšířenou službou.

Jednak proto, že současné čipové karty neumožňují bezkontaktní platby. Aby bylo možné plně využívat současnou úroveň platebního komfortu rozšířenou o bezkontaktní platby, je nezbytné, aby banky začaly vydávat karty s dvojím čipem – jedním pro kontaktní platby a druhý pro bezkontaktní platby. Jakým způsobem nastane obměna karet na trhu, bude do značné míry záviset na bankách samotných.

Druhou podmínkou pro rychlý rozvoj užitečné novinky je širší vytváření platební infrastruktury v obchodní sféře, a to i v místech, kde v současné době karty ještě neakceptují.

Nejširší uplatnění bezkontaktních plateb se plánuje v sektoru rychlého občerstvení, dopravy, služeb, kde je na prvním místě rychlost obsluhy apod.

U mobilního bezkontaktního placení je také třeba počítat s tím, že tuto novinku zvládnou jen některé typy přístrojů.

V Evropě nic nového

Nejmodernější bezkontaktní technologie, které jsou označovány jako NFC (Near Field Communication), se už ve světě rozšířily. Karetní asociace VISA nabízí bezkontaktní technologie pod názvem PayWave, MasterCard pak PayPass.

V Evropě se používají na Slovensku, v Polsku, ve Francii, Itálii, Švýcarsku, Turecku a nejvíce ve Velké Británii, kde byla první bezkontaktní technologie v Evropě zavedena již v roce 2007. A kdy se stane běžnou službou také v Česku?

„Domnívám se, že ke standardnímu rozšíření u nás dojde v letech 2012 až 2013,“ řekl Právu výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty ČR Roman Kotlán.

Podle jeho slov rozvoj této technologie v Evropě rychle postupuje. „Například tento týden společnost McDonald’s oznámila, že 1200 jejích obchodních míst v Anglii začalo využívat bezkontaktní placení. Země se i tímto způsobem připravuje na konání letní olympiády v roce 2012,“ uvedl Kotlán.

U nás se už začíná

V současnosti se ale v Česku bezkontaktní placení kartou teprve připravuje s tím, že s jeho používáním se začne ve třetím nebo čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Například Česká spořitelna ve spolupráci s asociací VISA chce bezkontaktní placení kartou už na podzim nabídnout v některých supermarketech a hypermarketech.

„Postupně bychom rádi technologii nabídli i u dalších obchodníků, kde je bezkontaktní technologie obvyklá, jako je rychlé občerstvení, minimarkety, lékárny, drogerie, restaurace a kavárny,“ sdělil Právu Jan Holinka z tiskového centra České spořitelny.

Bezkontaktní platba bude pro klienty ČS zdarma, stejně jako v případě kontaktního placení kartou.

Obdobně chystá tyto platby i Citibank, ČSOB. GE Money a další banky.

Bezkontaktní platby mobilem budou nejprve vyzkoušeny na malém vzorku klientů. Pilotní šestiměsíční projekt bezkontaktních mobilních plateb v ČR odstartuje v polovině letošního roku ve vzájemné spolupráci Komerční banky, Citibank Europe, Globusu ČR, VISA Europe a Telefóniky CR. Se standardním využitím se počítá v roce 2012.

A nevytlačí nakonec mobily platební karty? „Toho není třeba se obávat. Banky již naučily klienty používat platební karty k placení v obchodech a jsou široce využívány také pro výběry z bankomatů. Karta bude i nadále zásadním platebním nástrojem,“ soudí Kotlán.

Mobilní platby začnou zkoušet čtyři stovky lidí

Nemělo by trvat dlouho a budeme moci platit za nákupy u obchodníků i mobilními telefony. A to díky tomu, že platební funkce klasické karty budou přeneseny na SIM kartu mobilního telefonu.

Společný zkušební projekt, který má v praxi ověřit využívání bezkontaktních mobilních plateb a připravit se na komerční spuštění této služby, nyní připravuje Komerční banka, Citibank Europe, Globus ČR, VISA Europe a Telefónica CR.

Do ověřovacího provozu se nyní zapojí něco přes 400 zákazníků, kteří nakupují ve čtyřech hypermarketech Globus v Praze a Plzni. Terminály budou vybaveny jen vybrané pokladny.

„Mobilní platby jsou založené na nejmodernější bezkontaktní technologii NFC a implementaci bezkontaktní antény, která je výrobcem zabudována přímo v mobilním telefonu nebo SD kartě,“ vysvětlil Marcel Gajdoš, manažer asociace VISA Europe pro bezkontaktní a mobilní projekty pro ČR a Slovensko.

I zde limitem 500 Kč

Přesáhne-li částka nákupu 500 korun, bude postup stejný jako v případě bezkontaktní platby kartou. „Aplikace vyzve klienta k zadání tzv. PassCode na mobilním telefonu, jehož pomocí platbu autorizuje. PassCode je uložen v zabezpečeném prostoru SIM karty mobilního telefonu a nahrazuje v tomto případě klasický PIN kód,“ vysvětlil Stanislav Novotný, produktový manažer kreditních karet Citibank.

V rámci pilotního projektu budou použity mobilní telefony Samsung Star 5230 NFC s předinstalovanou mobilní aplikací elektronické peněženky O2Wallet, kterou vyvinula společnost Telefónica.

„V připravovaném komerčním provozu předpokládáme nasazení speciálních verzí O2 Wallet aplikace pro telefony Apple iPhone, BlackBerry, Samsung Galaxy II a další telefony vybavené NFC technologií,“ uvedl Richard Walitza, manažer pro NFC finanční služby Telefóniky CR.

Na výsledku projektu bude záviset zavedení mobilních plateb v Česku. Dopadne-li vše podle očekávání, do standardní nabídky by se mobilní platby měly dostat v roce 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám