Hlavní obsah

Třetina řidičů v ČR jezdí jako piráti silnic, myslí si Češi

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetina všech řidičů v České republice jezdí jako piráti silnic. Myslí si to vzorek tisícovky Čechů v rychlém průzkumu Direct pojišťovny. Pirátem silnic je podle představ respondentů nejčastěji muž ve věku 21 až 30 let, který má nadprůměrný příjem, silné auto a žije v Praze. Víceméně se tak mínění lidí, co se profilu typického piráta týče, shoduje se statistikami i velkých pojišťoven.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Z výsledků průzkumu pojišťovny Direct vyplývá, že podle lidí je nejčastěji pirátem silnic mladý a svobodný muž, který má nadstandardní příjmy nad 40 000 korun měsíčně. Řídí silný vůz černé barvy, značky BMW, Audi nebo Porsche.

„Představy Čechů o pirátech silnic poměrně věrně kopírují naše interní statistiky ohledně nehodovosti. Z našich dat vyplývá, že typický tuzemský pirát silnic je mladý muž do 24 let z Prahy, který řídí devět let starý, silný dieselový vůz,“ uvedl Pavel Hašek z likvidace pojistných událostí.

Podle něho řidiči s vozy se silným motorem nad 2500 ccm způsobují dopravní nehody 1,5 krát častěji než řidiči v autech s motorem do 1000 ccm.

Za zodpovědné řidiče Češi v rámci průzkumu nejčastěji označují ženy ve věku 36 až 45 let. Nejvíce zodpovědných řidičů a řidiček prý jezdí v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji.

"Poznáte" je podle toho, že sedí za volantem vozu Škoda nebo Volvo, stříbrné, červené nebo modré barvy. Zodpovědní řidiči nejčastěji jezdí slabším vozem s výkonem motoru 50 až 100 kW.

Bouračky jako na běžicím páse dělá pět procent "machrů"

Podle Allianz je skutečně nebezpečných bouračů na silnicích sice jen kolem pěti procent, ale těm, kteří dlouhodobě jezdí bez nehod, což je asi 75 procent motoristů, zdražují pojistky. Na jednoho blázna, který například způsobí doživotní zdravotní následky, se musí „složit“ v platbách pojištění více než deset tisíc řidičů.

Co se bouračů týče, jsou to podle Allianz nejčastěji majitelé drahých, větších vozů, kteří udělají „ránu“ i za několik desítek tisíc několikrát ročně, a je jim jedno, že jim pojišťovna uděluje malus, tedy přirážku k sazbě pojistného.

Na druhou stranu na silnicích dělají vrásky na čele i mladíci v naopak starých autech, kteří neznají míru a se starou felicií se řítí po městě i více než stovkou a hrají si na mistry driftu, tedy projíždění zatáček smykem.

Anketa

Jezdíte někdy agresivně?
ano, docela často
10,5 %
výjimečně, jen když spěchám
43,7 %
ne, situace na silnicích mě nevzrušují
45,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13492 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám