Hlavní obsah

Češi se stále více propadají do osobních bankrotů

Právo, Jindřich Ginter

Za první čtvrtletí vzrostly insolvenční návrhy fyzických osob, žádajících o tzv. osobní bankrot proti stejnému období roku 2010 o 88 procent. Nárůst u firem je výrazně mírnější, přesto v prvních třech měsících letošního roku činil 22 procent. Oznámila to společnost Creditreform.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V březnu bylo podáno 1554 insolvenčních návrhů fyzických osob, což je proti stejnému období roku 2010 nárůst o 70 procent.

„Tento vývoj je důsledkem stavu ekonomiky, nedostatku pracovních míst, poklesu reálných mezd a hlavně důsledkem neuváženého zadlužování fyzických osob. Fyzické osoby potom nemohou dostát svým závazkům a ocitají se v dluhové pasti,“ uvedl ve své analýze Creditreform.

Insolvenci fyzických osob je možné řešit oddlužením. Oddlužení probíhá buď formou zpeněžení majetku dlužníka, nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během pěti let splatit věřitelům alespoň 30 procent dluhu.

Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz. V březnu požádalo o oddlužení celkem 1426 osob. Z toho bylo oddlužení povoleno v 968 případech.

Reklama

Související témata:

Související články

Každý tisící Čech už zbankrotoval

Osobní bankrot byl už vyhlášen na jednoho z každé tisícovky Čechů. Během tří let bylo soudy povoleno částečné oddlužení u více než deseti tisíc lidí, přičemž...

Výběr článků

Načítám