Hlavní obsah

Češi se více bojí, investují do pojištění

Právo, Jindřich Ginter

Češi se začali více bát nejrůznějších finančních rizik plynoucích například z rozmarů přírody nebo třeba ze způsobení velké škody, což může domácí rozpočet zcela položit. Pojistky jsou proti minulosti vzhledem k rozsahu krytí výhodnější, a tak významně roste zájem o komplexní pojištění rodin. Lidé více chtějí odpovědnostní pojištění nebo krytí v případě přepadení.

Článek

„Zvýšil se zájem o pojištění osob o deset až 15 procent proti loňsku. Je zřejmé, že lidé si více uvědomují potřebu zajištění a vlastní odpovědnosti,“ potvrdila Jaroslava Matoušková z firmy OVB, která prodává finanční produkty od bank přes fondy až po pojišťovny.

„V časech krize výrazně vzrostl zájem o pojistky, které kryjí komplexní rizika,“ potvrzují unisono zprostředkovatelé finančních produktů a pojišťovny. Na ústupu z pomyslného Olympu preferovaných typů investic je stavební spoření.

„U pojištění je patrný odklon od jednotlivých pojistných smluv zajišťující dílčí rizika a od pojištění tvořícího rezervy, které sloužilo ke spoření, k variabilním pojistkám kryjícím rizika celé rodiny,“ upřesnil analytik Fincentrum Josef Rajdl.

Rodinné, skupinové, rizikové a úrazové pojistky totiž teď poskytují ve srovnání s pojistkami z let minulých vysoké krytí za relativně nízké pojistné.

I přepadení kryje pojistka domácnosti

Například Kooperativa registruje zvýšený zájem o pojistky domů a domácností, jejichž běžnou součástí je i krytí situací, kdy někdo z rodiny, třeba dítě, někomu jinému způsobí škodu na majetku nebo zdraví. Klasickým příkladem je, když ratolest rozbije sousedovi okno.

I to může bez potíží krýt pojistka domu, stejně tak, jako když vás na ulici pod pohrůžkou ublížení okradou o peníze a cennosti a vy na to máte protokol od policie. Podle pojišťováků to jsou přesně možnosti, o něž se v současnosti lidé začínají více zajímat a o nichž mnozí donedávna často neměli tušení.

Pojistnému trhu také dominují jednorázové životní pojistky na pět let.

„Diskuse o penzijní reformě vede rovněž k zájmu o pravidelné investice do dynamických podílových fondů,“ připomněl v ČTK Petr Borkovec z Partners.

Penzijní a stavebko už nejsou tak sexy

Spíše stagnaci zaznamenalo podle finančních zprostředkovatelů penzijního připojištění, byť se mluví o jeho nutnosti na stáří, a to díky úsporám ve firmách, které zaměstnanecké benefity často škrtají. Jejich příspěvek na penzijní připojištění byl přitom donedávna jedním z hlavních důvodů, proč byl o penzijní připojištění zájem.

Penzijní fondy navíc v posledních dvou letech lidi příliš nenadchly, když připisovaly pouze minimální zhodnocení, připomněla ve své nedávné analýze finančního trhu ČTK.

Na počátku roku byl i vysoký zájem o úvěry ze stavebního spoření a o nové spořící smlouvy v souvislosti se spekulacemi o změně výše státní podpory, ale poté, co se ukázalo, že ořezání podpory stavebního spoření je jisté, v posledních měsících dochází podle zprostředkovatelů a analytiků spíše k vypovídání smluv ve snaze zachránit úrokové bonusy před zdaněním. [celá zpráva]

Na to stavební spořitelny reagují novými zvýhodněnými nabídkami a úvahami o tom, že své produkty propojí se spořením na penzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám