Hlavní obsah

Mladé lidi připraví změny ve stavebním spoření o desítky tisíc

Právo, Jindřich Ginter

Kvůli navrhovaným úpravám stavebního spoření zaplatí lidé, kteří se v předstihu starají o zajištění financování svého bydlení, desítky tisíc korun navíc. Negativní dopad budou mít změny především na mladé rodiny s překlenovacími úvěry ze stavebního spoření. Ty totiž mohou přijít o odpočty od základu daně i o současnou podobu státní podpory, významně snižující jejich měsíční splátky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Pokud si například člověk chce půjčit 250 000 Kč, a je schopen splácet 1750 Kč měsíčně, bude dnes splácet 24 let a zaplatí celkem 501 875 Kč. Po snížení státní podpory na polovinu se doba splácení prodlouží o dva roky a ten, kdo chtěl zlepšit kvalitu svého bydlení, zaplatí celkem 537 083 Kč, tedy o 35 208 Kč více.

Chce-li člověk pomocí úvěru ze stavebního spoření financovat koupi nemovitosti a potřebuje-li například 1,8 miliónu na 25 let, bude dnes splácet 12 582 Kč měsíčně. Při zachování výše splátky by po navržených změnách splácel o rok déle a na úrocích by zaplatil o 110 752 Kč více.

Menší rekonstrukce bytu se kvůli navrženým změnám prodraží o desítky tisíc, u větších úvěrů stát svými kroky připraví lidi i o více než sto tisíc korun.

„Přehnaně vysoká státní podpora neúčelového stavebního spoření je diskriminací alternativních spořicích a investičních produktů a vyhazování peněz ze státního rozpočtu. Plánované snížení či zdanění státní podpory stavebního spoření ale znamená nejen pokles atraktivity stavebního spoření jako střednědobé rezervy, ale také navýšení ceny úvěrů ze stavebního spoření pro ty, kteří se chovají zodpovědně a aktivně se starají o své bydlení," tvrdí odborník na finance Tomáš Prouza ze společnosti Partners.

Lidé si budou muset více brát spotřebitelské půjčky, které jsou drahé

Pokud by se kvůli poklesu počtu spořících klientů naplnily předpoklady výrazného omezení překlenovacích úvěrů nebo jejich zdražení, museli by se lidé spolehnout na spotřebitelské půjčky, které jsou výrazně dražší. Při dnešních sazbách by klient s půjčkou 250 000 Kč zaplatil o 164 000 Kč více, než pokud by zlepšení svého bydlení financoval za dnešních podmínek úvěrem ze stavebního spoření.

„Zatímco u stavebního spoření je při šestiletém horizontu možno najít alternativy, zhoršení podmínek pro úvěry bude mít negativní dopad zejména pro ty, kteří měli zájem o úvěry do půl miliónu korun,“ dodal Prouza.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám