Hlavní obsah

Dítě může neuměřeným telefonováním přivést rodiče do velkých dluhů

Právo, Jiří Vavroň

Důvěřujete svému dítěti a necháváte mu naprostou volnost včetně neomezeného účtu na telefon? Pak můžete být nepříjemně překvapeni, až přijde domů desetitisícový účet za stahování hudby, obrázků, objednávky her či internetové hovory.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pokud fakturu hodíte za hlavu se slovy, že to přece není možné, a dítě navíc jakékoli nadstandardní telefonické aktivity popře, do reality vás může vrátit až příchod exekutora. Ten si s sebou může odnést i značnou část vašeho majetku.

Hra se prodražila

„O hře 4Story jsem se dozvěděla, až když jsem musela zaplatit několik tisíc za další součásti ke hře, které si objednával a přes SMS kupoval můj dvanáctiletý syn. Jedna SMS stojí asi osmdesát korun. Pak následovalo další překvapení – syn si „půjčil“ k tomuto účelu večer i můj firemní mobil. Přišlo se na to, když přišla do práce faktura…“ řekla Právu pětatřicetiletá Martina. „Vše jsem samozřejmě uhradila, co jiného jsem mohla dělat,“ dodala.

Dva měsíce jsem považovala faktury za telefonické hovory ve výši 12 tisíc za omyl. Pak jsem zjistila tvrdou realitu a musela okamžitě zaplatit.

Tyto případy potvrzují dětští psychologové a psychiatři, na které se pak stále častěji obracejí zoufalí rodiče. Mobil má totiž prakticky každé české dítě školou povinné.

Děti přitom nejsou nějací budoucí zločinci ani se nedá hovořit o závislosti. Je to tlak jejich kamarádů, potřeba mít stejné zájmy, témata hovorů, sdílené hodnoty.

„Je to jiná generace, jiný způsob života prostřednictvím SMS a internetu. Děti se často pro virtuální komunikaci a svět izolují i od svých reálných kamarádů. Praktické dopady svých činů, tedy dluhy si neuvědomují,“ řekla Právu psychiatrička Dana Kertézsová.

Pokud ale dítě svými mobilními aktivitami naseká dluhy, odpovídají za něj, pokud mu není osmnáct let, rodiče.

„Dva měsíce jsem považovala faktury za telefonické hovory ve výši 12 tisíc za omyl, a proto jsem na ně nereagovala.“ potvrdila Právu čtyřicetiletá matka třináctiletého syna. „Dokonce jsem si stěžovala. Pak jsem zjistila tvrdou realitu a musela okamžitě zaplatit."

Na zaplacení jsem si musela půjčit, takže ke ztrátě je třeba ještě připočítat nezanedbatelné úroky. Ano, syn pravidelně telefonoval večer s kamarádem,“ dodala.

Zbývá jen zaplatit

Právní subjektivitu neboli způsobilost k právům a povinnostem má člověk již od narození, potvrdila renomovaná pražská advokátka Iva Pavlíková-Čacká. Podle § 8 Občanského zákoníku ale způsobilost fyzické osoby k vlastním právním úkonům nabývá v plném rozsahu až dosažením zletilosti.

„Znamená to, že v závazkových vztazích vystupuje rodič jako příjemce telekomunikačních služeb a sám odpovídá provozovateli za úhradu služeb, které si objednal on či jeho dítě nebo dokonce někdo jiný, komu půjčí svůj mobil,“ uvedla advokátka.

Jedinou možností je podle ní blokovat určité služby na SIM kartě dítěte nebo nastavit maximální možnou útratu za měsíc, případně přejít na dobíjecí kupón, který čerpá jen dobité peníze, a pokud dítěti nekoupíme kredit, nebude mít možnost vytvářet rodiči další závazky. Ano, řešením je telefon na kartu a omezení možnosti volat na čísla se zvláštním tarifem, potvrzují experti.

Pokud by nebyla uhrazena rodičem faktura za služby dle smlouvy, kde je on jejím účastníkem, samozřejmě hrozí v případě uznání povinnosti také exekuce na majetek rodiče. „Rodič totiž vykonává rodičovskou zodpovědnost nejen při péči o dítě, ale také při zastupování nezletilého a při správě jeho jmění. Rodič je povinen řídit jednání dítěte a vykonávat nad ním dohled odpovídající stupni jeho vývoje,“ dodala Pavlíková.

Psychologové současně upozorňují, že je třeba dítě motivovat k jiným aktivitám, stále s ním komunikovat, nedat mu pocit, že mobil a jeho možnosti jsou jakousi náhražkou za přetížené a unavené rodiče. Učitelé by podle psychologů měli o tomto jevu se svými žáky otevřeně hovořit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám