Hlavní obsah

Burger King se chystá kvůli daním přestěhovat z USA do Kanady

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Burger King jedná o koupi kanadského kavárenského řetězce Tim Hortons. Díky transakci může přesunout centrálu do Kanady a platit tam nižší daně. Takovou praxi firem přitom kritizuje americký prezident Barack Obama, uvedl server CNN.

Foto: Peter Jones, Reuters

Kanadský řetězec Tim Hortons prodává hlavně kávu a koblihy.

Článek

Spojením by vznikla třetí největší síť rychlého občerstvení na světě s ročními tržbami 22 miliard dolarů a více než 18 tisíci restauracemi ve sto zemích světa, uvedly firmy v tiskovém prohlášení.

Dodaly, že hodlají zachovat obě značky a že centrála nové společné bude v Kanadě. Tím, že se Burger King odstěhuje z Miami na Floridě, ušetří na daních. Firemní daně v Kanadě jsou nižší než v USA, kde jsou podle CNN jedny z nejvyšších daní pro firmy z vyspělých zemí. Podle přehledu KPMG je firemní daň v USA 40 procent, zatímco v Kanadě 26,5 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podobný postup využily v posledních letech desítky velkých firem. Letos to byly například farmaceutické firmy AbbVie nebo Mylan, které nově platí daně v Británii, respektive Nizozemsku. Velmi nízké daně platí v Irsku také například společnost Apple.

Množství podobných fúzí přitáhlo pozornost Bílého domu a americký prezident Barack Obama vyzval firmy k „ekonomickému vlastenectví“.

„Prohlašují, že sídlí někde jinde, i když většinu provozu mají tady... Je mi jedno, že je to legální – je to špatně,“ prohlásil v červenci Obama.

V Česku působí Burger King od roku 2008, v současné době má v tuzemsku 14 restaurací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám