Hlavní obsah

Lidé by stálý čtyřdenní pracovní týden brali

Právo, mak, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Čtyři dny práce a tři dny volna? V poslední době jsme si díky svátečním dnům užili tři takto zkrácené týdny. Lidé by téhle změně rychle přišli na chuť. Zapomeňte na to, varují ale ekonomové. Je to cesta do pekel, shodují se.

Článek

"Tři dny volna? To by bylo opravdu skvělé! Užila bych si to s rodinou, s dětmi, stihla více věcí v domácnosti. A báječně bych si odpočinula," nadšeně souhlasila osmatřicetiletá úřednice Jiřina Bílková z Prahy.

Češi v práci tráví 42,8 hodiny týdně

"Žádný důvod k tomu není. To už by mohla být otázka, jestli nepracovat jeden den. Nepomohli bychom si," uvedl analytik České spořitelny David Navrátil. Se zkrácením pracovní doby ekonomové oslovení Právem souhlasí, místo dnů se ale přiklánějí spíše k hodinám.

Podle čísel jsou nyní Češi v Evropě za pracanty. V zaměstnání tráví týdně 42,8 hodiny, říkají statistiky. To je jedno z nejvyšších čísel na starém kontinentu. O více než hodinu méně pracují Slováci, Nizozemci dokonce jen 31,4 hodiny. "V Česku se pracuje více hodin, jiné země však dokážou vyrobit to samé množství za méně hodin. Takže mají větší produktivitu," podotkl hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček.

Zkrácení pracovní doby by tak muselo být nahrazeno vyšší produktivitou. "Lidé by byli tlačeni k vyšším výkonům, museli by se naučit v těch čtyřech dnech více pracovat a zvládnout svou práci dříve," řekl Navrátil. Pokud by to nestíhali, zvýšil by se počet přesčasů. "Zaměstnavatel by jednoduše naléhal na to, aby se vyrobilo stejně," dodal Navrátil.

Řada firem už nyní volné dny ignoruje a pracuje se v nich ve dne v noci. Pak lidem vyplácejí peníze za práci přes čas.

Méně dnů, méně peněz

Je tu i další háček, zaměstnavatelé by sáhli lidem na peníze. "Zaměstnanci by přišli o část mezd, platy by se zkrátily právě o ty dny, o které by odpracovali méně," upozornil Navrátil. Pokud by tedy v dubnu, kdy by bez svátků bylo dvacet pracovních dnů, platil čtyřdenní pracovní týden, získali by zaměstnanci sice čtyři volné dny navíc, přišli by však přitom o dvacet procent z platu.

"Zkrátit pracovní dobu lze, ale opravdu jen po hodinách. Dnes pracujeme oficiálně 8,5 hodiny denně, únosnější by bylo nejdříve snížit to na osm, pak třeba na 7,5," řekl analytik skupiny PPF Pavel Kohout. Myslí si, že se snížení pracovní doby v budoucnu Češi dočkají. "Vývoj k tomu směřuje. Časem bude sedmihodinový pracovní den normální, ale nebylo by dobré to příliš uspěchat," uvedl.

To potvrzuje i analytička Next Finance Markéta Šichtářová. "Kratší pracovní týden by hospodářský růst, který u nás je, zpomalil. Byla by to asi cesta do pekel," zdůraznila Šichtářová. "Pár svátečních dnů má nulový vliv," doplnila.

Hodiny strávené v práci ve vybraných zemích
Česká republika42,8
Řecko42,4
Polsko41,7
Slovensko41,1
Maďarsko40,5
Portugalsko, Rakousko39,0 - 39,1
Itálie38,5
Irsko37,3
Belgie, Francie37,1
Německo36,9
Velká Británie, Dánsko35,6 - 35,7
Nizozemsko31,4
Zdroj: ČTK

Zkušenost se snížením pracovní doby už mají ve Francii. Ani tam neubrali den, zkrátili pouze hodiny. "Výsledek? Ani katastrofa, ani úspěch. V některých firmách si to pochvalovali, jinde ne," podotkl Kohout. Některé podniky se pak po dohodě s odbory vrátily ke starým pořádkům. "Ovšem právě Francie má nejvyšší produktivitu na hlavu ze všech zemí Evropské unie, takže tam bylo zkrácení pracovní doby kompenzováno," zakončil Janáček.

Anketa

Líbil by se Vám týden se čtyřmi pracovními dny a třemi dny volna?
Ano
83,4 %
Ne
16,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16354 čtenářů.

Svátky, které Čechy ještě čekají

:: 5. července - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Tento svátek připadá na středu.

:: 5. července - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Tento svátek připadá na středu.:: 6. července - Den upálení mistra Jana Husa. Slaví se ve čtvrtek. Páteční dovolená tak prodlouží víkend na pět dní.

:: 28. září - Den české státnosti. Svátek vychází na čtvrtek, pátečním volnem lze natáhnout víkend na čtyři dny.

:: 28. října - Den vzniku Československé republiky. Tento rok připadá na  sobotu.

:: 28. října - Den vzniku Československé republiky. Tento rok připadá na  sobotu.::17. listopadu - Den boje za svobodu a demokracii. Výročí sametové revoluce připadá na pátek.

:: 28. října - Den vzniku Československé republiky. Tento rok připadá na  sobotu.::17. listopadu - Den boje za svobodu a demokracii. Výročí sametové revoluce připadá na pátek.:: 24., 25. a 26. prosince - Vánoce. Štědrý den je v neděli, ale první a druhý svátek vánoční se slaví v pondělí a v úterý.

:: 28. října - Den vzniku Československé republiky. Tento rok připadá na  sobotu.::17. listopadu - Den boje za svobodu a demokracii. Výročí sametové revoluce připadá na pátek.:: 24., 25. a 26. prosince - Vánoce. Štědrý den je v neděli, ale první a druhý svátek vánoční se slaví v pondělí a v úterý.:: Nový rok a Den obnovy samostatného českého státu spadají na pondělí 1. ledna 2007, a proto se prodlouží i poslední víkend roku 2006.

:: 28. října - Den vzniku Československé republiky. Tento rok připadá na  sobotu.::17. listopadu - Den boje za svobodu a demokracii. Výročí sametové revoluce připadá na pátek.:: 24., 25. a 26. prosince - Vánoce. Štědrý den je v neděli, ale první a druhý svátek vánoční se slaví v pondělí a v úterý.:: Nový rok a Den obnovy samostatného českého státu spadají na pondělí 1. ledna 2007, a proto se prodlouží i poslední víkend roku 2006.:: V ČR letos připadly svátky celkem na devět pracovních dnů. Na Slovensku to bude za letošek třináct státních svátků připadajících na pracovní dny, v Polsku jich bude deset a v Maďarsku osm.

zdroj: europa.eu.int

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám