Hlavní obsah

Vysoké porodné nemá být jen hotovost

Právo, Petr Janiš

Sociální demokraté diskutují o tom, že by se část porodného, které slibují na první tři děti ve výši 60 000, 90 000 a 120 000, nevyplácela jen v hotovosti. Vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel předpokládá, že část bude tvořit poukázku na vzdělání dětí i jejich rodičů. Vicepremiér Zdeněk Škromach se přimlouvá za účty. Z části porodného by je zakládal stát a úspory by mohly sloužit starším dětem, případně studentům.

Článek

Havel Právu řekl, že první část porodného, které by stát novorozenci uvolňoval ve třech letech za sebou, by rodiče dostali v hotovosti. Druhá nebo třetí část by se podle Havla už účelově vázala, a to podle labouristického hesla "žádná další práva bez povinností".  

Vicepremiér by rád, aby peníze sloužily pro povinnou předškolní výchovu nebo i ke vzdělávání dospělých, kteří by studovali hlavně jazyky či počítače. Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že by mohlo jít o státní šeky pro vzdělání rodičů a dětí.

Škromach by se přimlouval zaúčet. "Předpokládám výhodný úrok, díky němuž by bylo zajímavé ty prostředky hned nečerpat, ale třeba za pět či 15 let," poznamenal.

Kdyby se ale podle Havla peníze ukládaly na účty a využívaly třeba za 20 let, mohly by ztrácet hodnotu.

Škromach nemá obavu, že by se vysoké porodné masově zneužívalo. Zkušenosti podle něj ukazují, že se netransparentně v systému chová nanejvýš jedno procento jeho uživatelů. "Když to řeknu lidově, nemá cenu buzerovat těch 99 procent lidí, kteří se chovají naprosto odpovědně a poctivě," reagoval Škromach. Uvítal by vázání porodného na vzdělávání i kvůli hůře přizpůsobivým skupinám obyvatel.

Zeman proti skoku

Expremiér Miloš Zeman se skokovým zvýšením porodného nesouhlasí. "Nehrozí nám vymírání, potřebujeme zvýšení kvality života a vzdělanosti," řekl včera. Matky by prý měly mít k mateřství jinou motivaci než statisícové porodné.

Havel i Škromach odmítli, že by šlo o astronomické částky, které negativně ovlivní státní kasu. Kdyby se porodné vyplácelo v hotovosti, činila zátěž státního rozpočtu - při zhruba 100 tisících narozených dětech za rok - asi 6 miliard korun. "Ve srovnání s tím, co chce poskytnout kolega Tlustý živnostníkům, to je výpadek asi 20 miliard, jde o úplně jiné peníze," poznamenal Havel apřipomněl, že odpustky na DPH, které ODS navrhla, představují rozpočtovou ztrátu 40 miliard korun.

Místopředsedkyně NezDem a bývalá soc. demokratka Jana Volfová vidí problém. "Soc. dem. to už s mírou populismu přehání. Kdo bude kontrolovat, jestli se žena dostaví pro 120 tisíc poté, co dítě porodila a odložila do kojeneckého ústavu nebo do babyboxu?" ptala se. Podle Škromacha jde o neodůvodněné obavy. V případě, že matka své dítě odloží, zpravidla o porodné ani nežádá. "Takových případů je málo," shrnul.

Mezi různými variantami, jak naložit s porodným, se soc. dem. rozhodnou v neděli.

Reklama

Související články

ČSSD chce zvýšit důchody z dividend ČEZu

Doplnění volebního programu ČSSD počítá s vyšší valorizací důchodů, nad rámec jejich povinného každoročního zvyšování. "Zdrojem pro toto navýšení bude kromě...

Výběr článků

Načítám