Hlavní obsah

Celkový dluh obyvatel Česka vzrostl o 175 miliard

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkový dluh obyvatel Česka činil ke konci prvního čtvrtletí 2,18 biliónu korun a meziročně vzrostl o 175,1 miliardy korun, tedy o 8,7 procenta. Objem dluhu ohroženého nesplácením naopak klesl o 4,5 miliardy na 36,6 miliardy korun a meziročně se snížil o 10,9 procenta. Počet lidí, kteří měli problémy se splácením úvěrů na bydlení, se meziročně snížil téměř o pět tisíc. Vyplývá to ze společné tiskové zprávy Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Foto: jan Kočvaran, Novinky

Celkový dluh domácností v Česku

Článek

Počet lidí nesplácejících úvěry na spotřebu se snížil o více než 10 tisíc.

Objem ohroženého dluhu klesá již 16 čtvrtletí v řadě a snižuje se tak nepřetržitě čtyři roky. Jako ohrožený se označuje dluh, u nějž nebyly zaplaceny alespoň tři po sobě jdoucí splátky nebo byl znesplatněn.

„V rámci dlouhodobého poklesu celkového objemu nespláceného dluhu jsou zřejmé dva pozitivní trendy, které oba souvisejí s ekonomickou situací v České republice. Na jedné straně klesá počet lidí, kteří mají problémy se splácením úvěrů na bydlení, a přitom se zároveň snižuje průměrná nesplácená částka,“ uvedla výkonná ředitelka Bankovního registru klientských informací Lenka Novotná.

Češi si půjčují více a splácejí lépe

Počet klientů s nespláceným dluhem na bydlení dosahoval v prvním čtvrtletí 23 855. Za pouhé tři roky se tak počet těchto klientů snížil o třetinu. Objem nespláceného dlouhodobého dluhu se ve stejném období snížil dokonce o 40 procent.

Zatímco objem dluhu ohroženého nesplácením postupně klesá, objem celkového dluhu obyvatel naopak stále roste. V prvním čtvrtletí se jeho výše meziročně zvýšila o 175,1 miliardy na 2,18 biliónu korun.

Počet lidí s dluhem se přitom meziročně nezměnil. Průměrná částka na klienta nicméně vzrostla téměř o devět procent u dlouhodobého dluhu a téměř o osm procent u krátkodobého dluhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám