Hlavní obsah

Antimonopolní úřad zatrhl Praze nákup tří stovek nových autobusů

Dopravní podnik hlavního města Prahy nesmí uzavřít smlouvu v tendru na dodávku 300 autobusů. Zakázal mu to předběžným opatřením Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V pátek to uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Foto: archiv Pravo, Právo

Autobus firmy SOR Libchavy v Praze

Článek

„Úřad ve čtvrtek vydal předběžné opatření, kterým zadavateli zakázal uzavřít smlouvu s vybraným uchazečem, a to až do nabytí právní moci rozhodnutí ÚOHS ve věci,” uvedl Švanda. Důvody vydání předběžného opatření blíže nepopsal.

ÚOHS se případem zabývá na základě podnětu společnosti Iveco, která byla z tendru vyřazena pro dílčí nesplnění technických požadavků na vybavení autobusů.

DPP chtěl autobusy nakoupit od společnosti SOR Libchavy.

Podle informací serveru Zdopravy.cz je zakázka sporná kvůli možnému střetu zájmů  advokátní kanceláře Rowan Legal. Ta podle serveru radí DPP se zakázkou na nákup 300 autobusů pro Prahu a současně zastupuje v jiném případu společnost SOR Libchavy, která je jedním z uchazečů v miliardové soutěži.

Nesplnili zadávací podmínky, tvrdí DPP

DPP nabídku Iveka před vyloučením předal k posouzení soudnímu znalci. „Výslovně ve svém závěru konstatoval nesplnění zadávacích podmínek. Soudní znalec se svým závěrem seznámil ostatní členy komise. Pokud bychom nepostupovali uvedeným způsobem, dopustili bychom se porušení zákona a na výsledek výběrového řízení by si mohli oprávněně stěžovat ostatní uchazeči,” uvedla už dříve mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Nesplnění podmínek spočívalo v nabídnutém typu zobrazovače času a tarifního pásma, kdy nesplňoval funkční a technické požadavky DPP. „Stejně tak společnost Iveco nabídla zařízení pro nevidomé, které v době podání nabídky nebylo certifikováno,” dodala Řehková.

Iveco nabídlo v soutěži autobusy podle serveru Zdopravy.cz za 1,482 miliardy korun, SOR za 1,5 miliardy korun. Třetí byl Solaris s nabídkou 1,639 miliardy korun. Cena nebyla jediným ukazatelem, váhu měla i spotřeba a provozní náklady. Iveco ji má vyšší, ale nakonec v bodovém hodnocení těsně SOR porazilo, podle serveru o čtyři setiny bodu. Hodnoticí komise ale v nabídce našla nedostatek, kvůli kterému firmu vyloučila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám