Hlavní obsah

Vlna světových fúzí a akvizic je nejsilnější od začátku století

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současná vlna akvizic a fúzí ve světě je nejsilnější od začátku století. S odkazem na údaje společnosti Dealogic to napsal list Financial Times. Jejich celková hodnota od začátku roku dosáhla 273 miliard dolarů (5,6 biliónu korun).

Foto: China Stringer Network, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Růst jde ruku v ruce s posilováním světové ekonomiky, akciových trhů i s důvěrou podnikatelů v novou daňovou reformu ve Spojených státech, jíž byla o 14 procent snížena korporátní daň a která firmám, jež letos převedou své peníze ze zahraničí, dovoluje nižší daň.

Objem fúzí a akvizic v lednu byl největší od boomu „dotcom“ v roce 2000. Nákupům vévodí koupě americké energetické skupiny Scana společností Dominion Energy za 14,6 miliardy dolarů (298 miliard Kč) či koupě americké biotechnologické firmy Bioverativ francouzskou společností Sanofi za 11,4 miliardy dolarů (232 miliard Kč).

Sanofi kromě toho oznámila další akvizici – za 3,9 miliardy eur (99 miliard Kč) kupuje belgickou Ablynx. Americká firma Bacardi zase nedávno koupila za 5,1 miliardy dolarů (104 miliardy Kč) výrobce tequily Patrón Spirits International.

„Na boom bylo zaděláno už dříve, ale s přijetím daňové reformy v USA je to ještě víc evidentní. Silný začátek roku není překvapivý, firmy chtějí růst upevnit,“ řekla FT zástupce Credit Suisse Cathal Deasy.

Někteří analytici však varují, že by obchody v následujících měsících mohly polevit, uvedly Financial Times.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám