Hlavní obsah

EET ohrožuje podnikatele se zrakovým postižením. Pokladny nepočítají s nevidomými

Novinky, bož

Registrační pokladny pro elektronickou evidenci tržeb (EET) nejsou technicky uzpůsobeny pro uživatele se zrakovým hendikepem, upozornila nezisková organizace Kafira. Nevidomí podnikatelé proto podle ní stojí před volbou, zda ukončit výdělečnou činnost, nebo ji provozovat pod hrozbou vysokých sankcí.

Foto: Novinky

Elektronická evidence tržeb (EET)

Článek

„Od dubna se tak jejich jediným příjmem mohou stát sociální dávky. Zákon s výjimkou pro takto postižené osoby bohužel nepočítá,“ obává se zástupce organizace Kafira Radim Miklas.

„Za dobu své praxe jsem si vybudovala širokou klientelu a nyní hrozí, že o ni přijdu. Podnikání pro mě není primárně zdrojem příjmů, ale je to hlavně příležitost být v kontaktu s lidmi a mít důvod vyjít z domu,” uvedla Jitka Michalská, která pět let provozuje rehabilitační masáže v Karviné.

„Vůbec si nedokážu představit, jak dále v podnikání pokračovat, aniž bych porušovala zákon,“ dodala.

Použití registrační pokladen EET, které nejsou vybaveny Braillovým písmem ani hlasovým výstupem a ovládají se pouze dotykem, je podle zástupce Kafiry Radima Miklase pro lidi s těžkým zrakovým postižením nemožné.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

„V podstatě likvidační je pro nevidomé podnikatele i termín, od kterého platí povinnost pokladny používat,” domnívá se Miklas.

„Je možné, že potřebná aplikace se na trhu časem objeví. Ovšem jedná se o technologii velmi nákladnou a navíc zaškolení uživatelů k používání takto upravené pokladny je časově značně náročné,“ dodal.

Kafira se zabývá sociální rehabilitací zrakově postižených lidí v Moravskoslezském kraji. „Od doby vzniku Kafiry se podařilo začlenit na otevřený či chráněný trh práce desítky lidí se zrakovým postižením – a nyní hrozí, že o svou práci přijdou,“ sdělil Novinkám Miklas.

Reklama

Výběr článků

Načítám