Hlavní obsah

Náhrady za sucho nepřesáhnou 1,24 miliardy korun

Právo, Stanislav Ptáčník
Praha

Ministerstvo zemědělství (MZe) po dlouhém a složitém prokazování a vyčíslování navrhlo, aby tuzemským zemědělcům bylo jako mimořádná kompenzace části škod za loňské sucho vyplaceno maximálně 1,24 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu, jehož projednání vláda v pondělí už podruhé odložila.

Foto: Ovocnářská unie ČR

Usychající jabloně. Tak vypadaly vloni stromy na jižní Moravě nebo v oblastech kolem Čáslavi a Kutné Hory.

Článek

MZe přitom vyčíslilo škody na plodinách, jejichž pěstitelům hodlá finančně vypomoci, na 2,9 miliardy korun. Profesní organizace zastupující zemědělce vyčíslily tyto škody ještě vyšší. Agrární komora ČR odhadla jen škody na speciálních plodinách na více než čtyři miliardy. Největší částky by měli získat pěstitelé krmné kukuřice, brambor, chmele, cukrové řepy a pícnin s vazbou na živočišnou výrobu.

Babiš: Vládní  rezerva je na suchu

Výplata částečných kompenzací za loňské sucho už nabrala nemalé zpoždění. Ministři se nyní dohadují o tom, z jaké rozpočtové kapitoly by se peníze na náhrady škod v zemědělství měly vzít. Podle původního návrhu měly být z vládní rezervy. Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO) s penězi pro zemědělce nesouhlasilo už dříve. Po pondělním jednání vlády Babiš řekl, že aktuálně se řeší dotace pro Českou exportní banku, a to až do výše 2,5 miliardy Kč.

„Tím by se vládní rozpočtová rezerva vyčerpala a zůstalo by tam asi jen 430 miliónů. I ostatní resorty mají různé návrhy. Pokud to pan ministr chce prosadit, musí najít peníze ve své kapitole,“ uvedl Babiš na adresu ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Obdobně MF argumentovalo už v připomínkovém řízení, navíc s tím, že MZe není schopné dočerpat výdaje přidělené mu ze státního rozpočtu.

Limit: Úroda nižší o 30 a více procent

Jurečka v pondělí  na Žofínském fóru v Praze věnovaném problémům zemědělství řekl, že chce o náhradách za sucho ve vládě znovu jednat příští týden. Pokud by ministři podporu v celé navržené výši neschválili, bude se snažit zbylou část nalézt v rozpočtové kapitole MZe, uvedl.

Finanční výpomoc mají obdržet ty zemědělské podniky, které prokážou, že jim sucho snížilo úrodu aspoň o 30 procent proti průměru za předcházející tři roky. Mimořádná podpora pro ně má činit 10 procent jejich průměrných nákladů. Pokud by zemědělci doložili, že jim sucho poškodilo úrodu o více než 40 procent, mohou získat až pětinu průměrných nákladů.

Kvantifikace škod způsobených suchem v roce 2015
PlodinaPočet žádostíPlocha s poškozením nad 30 % (ha)Odhad škod (mil. Kč)
Brambory1808 000350
Cukrová řepa906 50090
Chmel472 180169
Ovoce2050030
Zelenina301 465146
Školky ovocné144822
Školky okrasné1320884
Lesní školky4812586
Kukuřice ke krmení1 700145 0001 634
Trvalé travní porosty5 000190 000360
Celkem7 142354 0252 971

Podpora se bude krátit, když postižený subjekt nepředloží doklady o pojištění alespoň poloviny plochy. Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha označil navrženou výši podpor za maximum možného. „Chápeme, že státní rozpočet není nafukovací. Nelíbí se nám ale tvrdý limit 30 procent. Bohužel, je to takhle notifikované a jinak to asi nejde. Máme podniky, které měly ztrátu třeba 28 procent – a nikdo jim nic kompenzovat nebude,“ sdělil už dříve Pýcha.

Vadí mu také, že se vláda přes řadu příslibů této otázce nevěnovala už dříve. Evropská komise předloni notifikovala dotační program, díky němuž může stát poskytovat do konce roku 2020 poškozeným zemědělcům finanční pomoc. Česko může takto vyplatit až 12,25 miliardy korun, které se nebudou považovat za nepovolenou podporu.

„Letos by tak bylo možné čerpat až 2,45 miliardy, aniž by bylo ohroženo čerpání v dalších letech. Sucho v roce 2015 přitom napáchalo jenom na speciálních rostlinných komoditách škody vyšší než čtyři miliardy korun,“ řekl prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman. Podle Tomana zamýšlí ministerstvo proplatit jen asi čtvrtinu celkových škod.

Po suchu v roce 2000 dostali podle jeho slov zemědělci z rozpočtu pět miliard, škody tehdy byly odhadované na dvojnásobek těch loňských. Zisk českého zemědělství se loni podle propočtu ČSÚ snížil meziročně o 27,3 procenta na 16,9 miliardy Kč, když předloni dosáhl rekordní úrovně 23,26 miliardy. Pokles ziskovosti odvětví vedle poklesu výkupních cen řady agrárních komodit způsobilo právě i extrémní sucho.

Reklama

Výběr článků

Načítám