Hlavní obsah

Italská Campari kupuje francouzský likér Grand Marnier

Italská nápojová skupina Campari kupuje francouzský pomerančový likér Grand Marnier. Transakce ohodnocuje francouzského výrobce nápojů s více než stoletou tradicí na zhruba 684 miliónů eur (18,5 miliardy korun), vyplývá podle agentury Reuters z prohlášení italského podniku.

Foto: Profimedia.cz

Lahve likéru Grand Marnier

Článek

Campari se dohodla skupinou kontrolních akcionářů Grand Marnier o koupi jejich podílu ve společnosti Société des Produits Marnier Lapostolle, která likér vyrábí. Za jednu akcii Grand Marnier nabídne 8,05 eura, což je o 60 procent více než současná cena na burze.

Italové získají od kontrolních akcionářů podíl 17,19 procenta. Od některých z nich převezmou časem ještě dalších 2,6 procenta akcií.

Chtějí uspět v USA

Gruppo Campari je šestou největší nápojovou skupinou na světě. Kromě hořkého červeného aperitivu stejného jména jsou to třeba vodka Skyy, aperitiv Aperol, anýzový likér Ouzo či whisky Old Smuggler. Skupina doufá, že nákup francouzské značky jí umožní těžit z obnoveného zájmu o klasické koktejly především ve Spojených státech.

Grand Marnier „perfektně zapadá do akviziční strategie Campari", uvedla italská společnost v prohlášení. ”Grand Marnier je francouzskou ikonou s bohatou 150letou historií, ke které máme hlubokou úctu," uvedl generální ředitel skupiny Campari Bob Kunze-Concewitz.

Akcie Marnier Lapostolle budou po transakci staženy z pařížské burzy cenných papírů. Společnost Campari kromě tohoto uzavřela s firmou dohodu o exkluzivním prodeji alkoholických nápojů z portfolia Grand Marnier na celosvětové úrovni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám