Hlavní obsah

Číňané rozjíždějí nákupy českých podniků, na řadě je Žďas

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příchod čínských investic do Česka, který loni nabral na síle hlavně díky aktivitám šanghajské finanční a energetické korporace CEFC, bude v příštích letech ještě intenzivnější. Samotná CEFC za pouhých deset měsíců svého působení v ČR už u nás proinvestovala 20 miliard korun, navíc má připravené nové projekty za dalších zhruba 20 miliard. S nimi CEFC rozjíždí nákupy významných českých průmyslových podniků, první koupí bude strojírenská společnost Žďas.

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching (vlevo) a premiér Li Kche-čchiang

Článek

Právu to řekla výkonná viceprezidentka CEFC Group (Europe) Company Marcela Hrdá. Číňané by podle informací Práva také rádi založili v Šanghaji společný podnik s kopřivnickou Tatrou.

CEFC, která v Praze buduje své evropské sídlo, se teď podle Hrdé soustředí také na vytvoření nové energetické společnosti CEFC Energy. Tu zakládá s majiteli skupiny J Finance Group. V samotné J Finance by CEFC měla podle zdrojů Práva také navýšit svůj podíl na 50 procent ze současných deseti procent, Hrdá to však nechtěla komentovat.

„CEFC bude v novém energetickém podniku vlastnit majoritu, chystáme nové projekty a počítáme i se spoluprací se silnými nadnárodními korporacemi v Evropě,“ uvedla Hrdá.

V celém regionu však CEFC plánuje i další velké investice, například ve zdravotnictví, realitách a cestovním ruchu včetně koupě hotelů.

V zádech instituce se 4 bilióny korun

Dalším významným nastartovaným projektem CEFC je podle Hrdé vytvoření společného investičního holdingu Shanghai HengfengCEFC Industrial Equipment s obří čínskou finanční skupinou Hengfeng Bank, jehož prostřednictvím Číňané v Česku už začínají investovat do strojírenských a dalších průmyslových podniků.

Ve fondu je již připraveno přes 30 miliard korun, přičemž další potřebné finance ze strany CEFC ani Hengfeng Bank pravděpodobně nebude problém nalézt. Jen Hengfeng Bank, která patří mezi největší čínské banky, spravuje podle Hrdé aktiva v astronomické výši kolem jednoho biliónu jüanů (asi čtyři bilióny korun).

Foto: Petr Horník, Právo

Viceprezidentka evropské části čínské skupiny CEFC Marcela Hrdá

První konkrétní velkou akvizicí je nákup strojírenského gigantu Žďas, který na Vysočině zaměstnává kolem 2500 lidí. „V tuto chvíli jsou veškeré parametry transakce domluvené a věřím, že po schválení antimonopolním úřadem budeme mít vypořádání hotové a převezmeme tuto společnost,“ upřesnila Hrdá.

Žďas se ve Žďáru nad Sázavou zaměřuje na výrobu tvářecích strojů, kovacích lisů, zařízení na zpracování šrotu, ale i odlitků, ingotů a nástrojů, hlavně pro automobilový průmysl. Loni podnik utržil bezmála tři miliardy korun.

Holding Hengfeng-CEFC teď podle Hrdé navíc zkoumá možnosti investic do dalších čtyř významných průmyslových podniků. O jaké jmenovitě jde, ale nechtěla prozradit.

Strategií holdingu CEFC je podle ní získávat přidanou hodnotu propojováním svých aktivit v různých odvětvích a otevírat českým firmám dveře na trh nejlidnatější země světa, často s kapitálovou podporou dalších čínských investorů.

Pivovarům Lobkowicz se otevře čínský trh

Dokladem toho je i připravená dohoda o strategické spolupráci mezi Pivovary Lobkowicz, které CEFC už majoritně patří, a společností Ershang Group, která je jednou z největších čínských potravinářských firem s obratem více než 20 miliard Kč.

„Náš partner přímo vyrábí nebo zastupuje více než 10 000 komodit ve 20 kategoriích a vlastní více než 100 společností v Číně včetně maloobchodních řetězců, které se Pivovarům Lobkowicz exkluzívně otevřou. V rámci strategického partnerství s CEFC společnost Ershang Group do Pivovarů Lobkowicz také majetkově vstoupí,“ prozradila Právu Hrdá.

Číňané a jejich čeští manažeři si hodně slibují od nových přímých linek mezi ČR a Čínou, které pomáhají rozvíjet vzájemný byznys i turistický ruch. Na jejich provozování se podílí i tuzemský přepravce Travel Service, v němž čínská CEFC loni koupila minoritní podíl. Vedle toho vstoupila třeba i do mediální agentury Médea či fotbalové Slavie.

Poprvé přijede čínská hlava státu

Z dalších čínských investorů například strojírenská společnost Shaangu Power investovala 1,3 miliardy korun do brněnské firmy EKOL a výrobce elektroniky Changhong rozšiřuje svůj závod v Nymburku, investovat hodlá zhruba 650 miliónů Kč. Jeden z největších čínských výrobců spotřební elektroniky, Hisense, si zase vybral Plzeň jako svou výrobní základnu pro expanzi na evropském kontinentu.

Do ČR na konci března přiletí na dvoudenní státní návštěvu čínský prezident Si Ťin-pching. Jde o historicky první návštěvu čínské hlavy státu v Česku. Součástí čínské delegace mají být desítky šéfů největších čínských firem. Prezident Miloš Zeman už avizoval, že očekává čínské investice v hodnotě 45 miliard korun a že k podpisu je připraveno asi 20 konkrétních dohod.

Těžit by z nich měly i velké české firmy působící v Číně, například Škoda Auto či Home Credit. Vrcholem návštěvy čínského prezidenta v Praze by mělo být uzavření strategického partnerství mezi oběma zeměmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám