Hlavní obsah

Inflace zpomalila. Zdražovaly oděvy a alkohol, levnější jsou potraviny

Aktualizováno

Meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zpomalil na 0,5 procenta z 0,6 procenta v lednu. Informoval o tom ve středu Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem bylo mírnější zdražování alkoholu a tabáku, meziročně zpomalil i růst cen v oddíle bydlení.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Oproti minulému roku rostly ceny u alkoholických nápojů, tabáku a dovolených. Vyšší ceny byly proti loňskému únoru i u oděvů a obuvi.

Levnější ale byly potraviny, nealkoholické nápoje a vzhledem k dalšímu poklesu cen pohonných hmot i doprava.

”Inflace bude v ČR v první polovině roku stále nedostatkovým zbožím. Až do září by se měla držet pod jedním procentem za předpokladu, že cena ropy vzroste k 50 USD/barel. Pokud ale ropa letos zůstane v blízkosti 30 USD za barel, spadne česká ekonomika krátkodobě do deflace," řekla analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká.

„Podle našich odhadů by se inflace měla dostat na dvě procenta až počátkem příštího roku. ČNB proto kurzový závazek letos neopustí. Spekulace ohledně možnosti zavedení záporných úrokových sazeb se můžou po zítřejším rozhodnutí ECB zintenzivnit,” dodala.

Oproti lednu ceny vzrostly o 0,1 procenta, na čemž se podepsalo hlavně zdražování rekreací, kultury, potravin a nealkoholických nápojů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám