Hlavní obsah

Maďaři míří za prací ke svým sousedům na Slovensko

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karta se obrací. Před několika lety jezdili lidé za prací ze Slovenska do Maďarska, nyní je to naopak. Pro Maďary je stále výhodnější pracovat u svých sousedů, napsal ve čtvrtek server Penzcentrum. Zprostředkovatelé práce hledají zaměstnance především pro automobilový a elektrotechnický průmysl.

Foto: Profimedia.cz

Automobilka Peugeot-Citroën u Trnavy

Článek

Na Slovensko jezdí za prací především obyvatelé příhraničních oblastí a z okolí měst Győr, Komárom, Esztergom a Tata. Většinou jim nabízí plat kolem 880 euro, což je při kurzu 300 forintů za euro velmi slušná  částka. V průměru je to o 50 tisíc forintů více než v Maďarsku. Závody na Slovensku navíc nabízí pracovníkům ubytování nebo jim proplácí cestovní náklady.

S příchodem velkých zahraničních investorů je na Slovensku nedostatek kvalifikované pracovní síly, tvrdí János Ficza z portálu Workania.hu. „U Nitry, asi 60 kilometrů od maďarských hranic, začala výstavba automobilky Jaguar Land Rover. To ještě zvýší zájem o pracovní sílu z Maďarska,“ tvrdí Ficza.

Na Slovensku už působí automobilky Volkswagen v Bratislavě, Peugeot-Citroën u Trnavy a Kia u Žiliny. V Galantě působí firma Samsung.

Reklama

Výběr článků

Načítám