Hlavní obsah

Zisk provozovatele České přenosové soustavy stoupl na dvě miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Provozovateli tuzemské přenosové soustavy ČEPS loni meziročně vzrostl zisk před zdaněním o více než polovinu na dvě miliardy korun. Výnosy klesly o sedm procent na 17,62 miliardy korun. Vyplývá to z neauditovaných výsledků hospodaření, o kterých ve středu informovala mluvčí společnosti Barbora Peterová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Důvodem růstu zisku jsou vyšší tržby za zajištění takzvaných systémových služeb a naopak nižší náklady na podpůrné služby.

Systémové služby jsou činnosti, které ČEPS vykonává pro udržení rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektřiny, a to v každém okamžiku. Prostředkem pro jejich zajištění jsou podpůrné služby, jejich pomocí lze regulovat rozdíly mezi výrobou a spotřebou. ČEPS tyto služby nakupuje, protože ze zákona nesmí vlastnit žádné zdroje elektrické energie.

„Výnosy za systémové služby byly v loňském roce vyšší díky rostoucí spotřebě elektřiny. Podpůrné služby se snažíme nakupovat s co nejmenšími náklady. K úspoře tu pomohly i snižující se ceny elektřiny na velkoobchodním trhu," uvedl předseda představenstva ČEPS Vladimír Tošovský.

Loni bylo přeneseno celkem 60,6 GWh elektrické energie.

Pokles celkových výnosů byl podle společnosti způsoben především nižšími finančními výnosy  z nákupu a prodeje cenných papírů, koupených kvůli zhodnocení volných peněz.

Komplikace s jadernými elektrárnami

„Významnou komplikaci loni přinesly neplánované odstávky jaderných elektráren, kdy musela být v jednom případě čerpána havarijní výpomoc od slovenské a bavorské soustavy na pokrytí chybějícího výkonu. Ostatní výpadky byly vyřešeny již ve fázi přípravy provozu. Problémy způsobovaly české přenosové soustavě i obchodní výměny v rámci společné německo-rakouské obchodní zóny, které přesahovaly 8000 MW,” dodala Peterová.

Česko dlouhodobě trápí nápory elektřiny hlavně z Německa. Náklady ČEPS na opatření spojená s nápory elektřiny ze zahraničí činily loni více než 90 miliónů korun. [celá zpráva]

Již na začátku února ČEPS oznámil, že loňský tranzit elektřiny přes českou energetickou soustavu byl rekordní, meziročně vzrostl o 40 procent.

Staví transformátory za miliardy

S ochranou české přenosové soustavy souvisí stavba transformátorů v Hradci u Kadaně. Byla zahájena loni na jaře a měla by být hotova na konci letošního roku. ČEPS do ní vloží přes dvě miliardy korun.

Na obnovu a rozvoj přenosové soustavy ČEPS loni vydal celkem 5,6 miliardy, o 900 miliónů meziročně více. Firma plánuje do přenosové soustavy investovat i v dalších letech. Již dříve uvedla, že do roku 2024 počítá s ročním průměrem investic 4,5 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám