Hlavní obsah

Proti čínské oceli demonstrovalo v Bruselu pět tisíc ocelářů, přidala se i stovka Čechů

Právo, Kateřina Farná, Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Čtveřice mužů ve výrazných oranžových bundách drží transparent s nápisem „Ochraňte pracovní místa v Evropě“. Patří ke stovce českých zaměstnanců ocelářského průmyslu, kteří do Bruselu přijeli protestovat proti čínským dumpingovým cenám. Ty považují evropští oceláři, jichž se v pondělí v Evropské čtvrti sešlo až na 5000 tisíc, za likvidační.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evropští oceláři demonstrovali v Bruselu proti levné čínské oceliVideo: AP

 
Článek

„Hlavním tématem je levná čínská ocel,“ shrnul lakonicky jeden ze zaměstnanců Vítkovice Steel, než se přidal k české výpravě, srocující se k pochodu u Vítězného oblouku v parku Cinquantenaire.

Demonstranty z dvaceti zemí Evropy tam na předem avizovaný protest svážely autobusy. K evropským úřadům pak před polednem vyrazili společně s dalšími kolegy – z České republiky to ještě byli zástupci Třineckých železáren a ArcelorMittal Ostrava.

Foto: Yves Herman, Reuters

Demonstrace proti dovozu čínské oceli v belgickém Bruselu

„Uzná-li Evropa Číně status tržní ekonomiky, ztratí evropský průmysl možnost bránit se proti neférovým cenám,“ řekl belgickému serveru Flandersnews generální ředitel ArcelorMittal Europe Geert Van Poelvoorde.

„Likvidační hrozba“

Tisíce ocelářů včetně zástupců managementu tak evropským politikům vzkázaly, že je rostoucí dovoz levné čínské oceli ohrožuje. Případné udělení statusu tržní ekonomiky Číně pak považují za hrozbu, která by pro mnohé firmy z oboru mohla být likvidační.

Evropští oceláři rovněž poukazují na to, že na rozdíl od Číny musejí dodržovat ekologická pravidla, což výrobu prodražuje. „Jsme pro volný obchod, ale také pro fair trade,“ hlásali mimo jiné protestující.

Foto: Kateřina Farná, Právo

K protestům proti čínské oceli se v Bruselu připojila i stovka českých ocelářů.

„Je to dotovaná ekonomika, má dotované úvěry, firmy vlastní stát,“ upozornil podle ČTK přímo před budovou Evropské komise generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek. Konkurovat čínské oceli je podle něj stále těžší a evropští výrobci už teď musejí prodávat za ceny, které se těm čínským blíží.

Evropská unie, stejně jako další členové Světové obchodní organizace, musí o asijském obrovi rozhodnout do letošního prosince. Čína je členem této organizace od roku 2001. Při svém vstupu přijala na 15 let statut netržní ekonomiky. Ten v prosinci vyprší.

Nyní EU používá antidumpingová cla například na dovoz za studena válcované oceli z Ruska a právě z Číny.

Reklama

Výběr článků

Načítám