Hlavní obsah

Ministři vyzvali ECB, aby zvážila omezení bankovek 500 eur

Brusel

Ministři financí EU vyzvali Evropskou centrální banku (ECB), aby zvážila omezení dostupnosti bankovek v hodnotě 500 eur. Jde o bankovku s jednou z nejvyšších hodnot na světě. V přepočtu vydá za 13 500 korun. Ministři to zdůvodnili snahami zabránit financování terorismu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Existuje nebezpečí, že velké bankovky a vysoké částky v hotovosti mohou být snadno použity k financování terorismu," uvedl nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, který předsedá užší skupině ministrů financí eurozóny.

Pětiseteurové bankovky tvořily loni 30 procent veškeré hotovosti mezi lidmi v zemích eurozóny. Konečné rozhodnutí je na centrální bance.

Už v minulých dnech se objevovaly jiné návrhy opatření, která by měla financování terorismu zkomplikovat. Evropská komise například navrhla omezit anonymitu předplacených platebních karet. Ty využívají ti, kteří nemají účet v bance. Nabijí si jen kartu, podobně jako například předplacenou kartu u mobilního operátora. Právě tento způsob plateb používali pachatelé atentátů v Paříži.

Brusel by také rád více kontroloval virtuální měny. Vadí mu, že transakce v těchto měnách, například v bitcoinech, jsou mimo kontrolu jakýchkoliv úřadů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám