Hlavní obsah

Zakažte pětiseteurovky, slouží hlavně zločincům, radí bankéř

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrální banky by měly přestat vydávat bankovky s vysokou nominální hodnotou, jako je 500 eur, 100 dolarů nebo 50 liber. Zkomplikovaly by tak život zločincům, kteří je s oblibou využívají, zatímco běžní lidé se bez nich obejdou, uvádí ve studii bývalý šéf britské banky Standard Chartered Peter Sands.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bankovkami s nejvyšší nominální hodnotou často platí teroristé, obchodníci s drogami či pachatelé daňových úniků, uvádí Sands ve studii zpracované pro americkou Harvard Kennedy School, píše BBC. V ní vybízí největší světové ekonomiky, aby se záležitostí zabývaly před podzimním summitem G20 v Číně.

Tyto bankovky jsou podle něj „měnou zkorumpovaných elit a zločinců všeho druhu”. ”Při fungování legální ekonomiky hrají jen malou roli, zato zásadní roli mají v ekonomice podsvětí,“ tvrdí. Považuje za ironii, že tento nástroj poskytuje zločincům stát.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jejich zákaz by kriminálníky nezastavil, utajit ilegální transakce by ale bylo dražší a obtížnější, tvrdí.

Rušení pětitisícovek se nechystá

Evropská komise minulý týden uvedla, že se bude zabývat využitím pětiseteurových bankovek. Bankovky, jejichž hodnota je v přepočtu zhruba 13 500 korun u každé, v EU platí od roku 2002. Evropská centrální banka kontrolu vítá, podle vysokých představitelů banky ale bude třeba více důkazů, že bankovky usnadňují zločinné aktivity, uvádí BBC.

Banky a směnárny ve Velké Británii přestaly vydávat pětiseteurové bankovky už v roce 2010 poté, co se objevila zpráva, že 90 procent poptávky souvisí se zločinem, upozorňuje britský list The Guardian.

Česká národní banka (ČNB) v tuto chvíli o rušení pětitisícovek neuvažuje. „ČNB dodává hotovost dle požadavků obchodních bank, které odrážejí preference obyvatel a podnikatelů,“ řekla na dotaz Novinek mluvčí centrální banky Kateřina Bartůšková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám