Hlavní obsah

Plán ERÚ na nové tarify elektřiny se politikům nezdá. Chtějí znát dopady

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i poslanci hospodářského výboru řeší sociální a ekonomické dopady nových tarifů elektřiny, které navrhuje Energetický regulační úřad (ERÚ), na domácnosti. Sobotka o analýzu požádal ministra průmyslu, poslanci výboru přijali usnesení, že nové tarify nemají zvýšit náklady domácností.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jistič u elektroměru

Článek

"Pokud by vaše analýza indikovala, že povede (změna tarifů) k prohlubování sociálních rozdílů a významnému zvyšování nákladů na straně spotřebitelů, žádám vás, abyste v součinnosti s ministryní práce a sociálních věcí navrhli opatření ke zmírnění těchto dopadů...," uvedl předseda vlády v dopise, který má k dispozici ČTK. Dodal, že uvítá, pokud bude možné zmíněné vyhodnocení připravit do 17. února.

"Ministerstvo průmyslu na této analýze již pracuje," řekl mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Poslanci z hospodářského výboru ve čtvrtek odhlasovali usnesení, podle kterého odmítají takové nastavení nové tarifní soustavy u cen elektřiny, které by při zachování nynějších technických parametrů připojení k síti zvýšily náklady domácností.

Návrh nových tarifů přišla výboru představit předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. "Návrh nové tarifní struktury nepodepíši, pokud by měl poškodit spotřebitele," řekla.

Z modelových příkladů spočítaných redakcí pomocí kalkulačky na webu ERÚ přitom vyplývá, že zdražení o tisíce korun za rok by se mohlo dotknout velké části domácností. Nejen chatařů a chalupářů, ale domácností s nízkou spotřebou, což jsou například důchodci. [celá zpráva]

Jak se změní roční účet za elektřinu (modelové příklady)
STS*NTS*rozdíl
chalupář se silným jističem (3x25A, d61D, roční spotřeba VT* 600, NT* 400)5 8548 827+2 973
chalupář s běžným jističem (1x25A, d61D, VT 600, NT 400)5 5495 662+113
byt s nízkou spotřebou (1x25A, D02d, 1200 kW)6 3176 599+282
byt s nízkou spotřebou, elektrický sporák (3x25A, D02d, 1200 kWh)7 08610 918+3 832
byt s vyšší spotřebou (ohřívá vodu) (3x25A, D25d, VT 3000, NT 200018 67216 844-1 828
dům s vysokou spotřebou (ohřívá vodu, topí) (3x25A, D45d, VT1000, NT180046 05044 840-1 210
STS - starý tarifní systém, NTS - nový tarifní systém. VT - vysoký tarif, NT - nízký tarif, roční spotřeba v kWh. Částka uvádí celkovou změnu na faktuře včetně platby za spotřebu silové elektřiny včetně DPH. Výpočet: Kalkulátor ERÚ

Takové domácnosti mají velké jističe často kvůli tomu, že mají například elektrický sporák, který jej vyžaduje. Kritici tvrdí, že návrh odrazuje domácnosti od toho, aby šetřily elektřinou.

Mají šetřit kapacitou

Navrhované změny tarifního systému se týkají výhradně tzv. regulovaných cen, které právě ERÚ každoročně stanovuje. Zahrnují například platby za přenos a distribuci. Na tzv. silovou složku ceny, kterou stanovují jednotliví dodavatelé, nemá mít změna žádný vliv.

Nový tarifní systém má mimo jiné motivovat lidi, aby šetřili s velikostí svých jističů. Právě jističe mají totiž podle ERÚ hlavní vliv na náklady za distribuci. Odborníci ale varují, že snížením velikosti jističů si domácnost zadělává na problémy. Hrozí výpadky při zapnutí více spotřebičů najednou. Některé spotřebiče jako elektrický sporák či varná deska silnější jističe vyžadují, v případě nových staveb kapacitu jističů určují normy.

Víkendový tarif

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) řekl, že řešením pro chataře a chalupáře by mohl být víkendový tarif. "Zrovna to, že jsme národ chalupářů, se dá vyřešit docela dobře víkendovým tarifem, ale bude to ještě vyžadovat další práci," uvedl. Víkendová sazba přitom v současné době existuje, nicméně v nově navrhovaných tarifech v rámci „zjednodušení” sazeb vypadl.

Ivan Adamec (ODS) ale poznamenal, že řada obcí vyhláškami zakázala provoz cirkulárek o víkendech, protože občané si žádají o sobotách a nedělích klid.

Někteří poslanci měli k plánu ERÚ výhrady. "Je to špatná cesta a dlouhodobě nezvládnutelná," řekl Karel Šidlo (KSČM).

Tejc: Je to návod, že šetřit netřeba

Poslanci nakonec odhlasovali usnesení, které navrhl Jeroným Tejc (ČSSD). Podle Tejce představuje změna návod k tomu, že šetřit elektřinou není třeba.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Jistič u elektroměru

Foto: Aleš Zápotocký, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka v New Yorku

Současné tarify elektřiny už podle Vitáskové nevyhovují. Poukázala například na to, že za posledních deset let vyrostlo v Česku přes 30 000 nových zdrojů energie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám