Hlavní obsah

Drůbežáři znovu dostali pokutu za kartel, nejvíc má zaplatit Agro Jevišovice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu uložil pokuty za kartel sedmi drůbežářských firem z roku 2006. Případem se opět zabýval poté, co mu jej vrátily soudy. O existenci kartelu nebylo pochyb, sankce bylo ale nutné vypočíst znovu. Přesto se prakticky nezměnily, nejvíc – 8,25 miliónu korun – má zaplatit Agro Jevišovice.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutím ÚOHS z prosince loňského roku případ nekončí, Agro Jevišovice už podalo žalobu ke Krajskému soudu v Brně, potvrdila mluvčí soudu Simona Tesařová.

Drůbežářské podniky měly v době uzavření dohody na českém trhu zhruba šestinový podíl a ročně vyprodukovaly 50 000 kilogramů drůbežího masa.

Podle ÚOHS se v prosinci 2006 dohodly na postupu vůči odběratelům a dohodu převedly do praxe. Od odběratelů firmy chtěly, aby dávali za kilogram masa víc než tehdejších 19 Kč, a vyzvaly ostatní chovatele, aby přestali dodávat na český trh, pokud budou dostávat méně než 20 korun.

"Nové rozhodnutí je v zásadě totožné jako předchozí druhostupňové, soud pouze vyžadoval upřesnění ohledně období, z něhož se bral obrat pro uložení sankce," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Agro Jevišovice, které má zaplatit 8,25 miliónu korun, koupila v roce 2011 od zemědělce Bohumíra Rady společnost Agrofert Andreje Babiše. Sušárna Pohořelice má podle ÚOHS zaplatit 3,5 miliónu, Zemědělské družstvo Roštýn pak 469 tisíc, Zeva Chlístovice 343 tisíc, Agroproduct 434 tisíc, Karlov 596 tisíc a Zemědělské družstvo Petřín 619 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám